Cerealele din Ucraina sunt încă permise la import pe teritoriul României, în timp ce toate celelalte țări au decis să le interzică pentru a proteja producătorii locali. Autoritățile de la noi încă „analizează” iar ministrul agriculturii este chemat în fața comisiilor de specialitate din parlament.

România a rămas singurul stat vecin cu Ucraina care mai permite importul de cereale din țara invadată de Rusia.

Guvernele din Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat deja că nu vor mai permite intrarea de grâne din Ucraina, pentru a-i proteja astfel pe producătorii locali în fața prețurilor mult mai mici ale cerealelor din Ucraina, pentru care nu se plătesc taxe în Uniunea Europenă.

O măsură similară este gata să fie adoptată și de Bulgaria. La București, autoritățile încă analizează subiectul.

Ministrul Petre Daea spune că vrea să găsească o soluție pentru a nu supăra nici fermierii, nici Bruxelles-ul, transmite Antena3, citată de PsNews.

Marți, ministrul român al Agriculturii va avea o discuție cu omologul său din Ucraina. Până atunci, Daea va da explicații în Parlament, după ce opoziția a depus o moțiune simplă la adresa sa.

Trebuie să mă duc la birou și să calculez bine pașii pe care trebuie sa ii facem din punct de vedere juridic și din punct de vedere organizatoric. În calitate de state membre, avem, și noi, componenta de răspuns pe care am procesat-o. Aș vrea să vă aduc aminte doar de scrisoarea pe care au transmis-o cei patru prim-miniștri și președintele Bulgariei, susținând nevoia de a se interveni la nivelul Comisiei Europene”, a spus Petre Daea.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *