Românii au început să-și pună banii în bancă, în depozite la termen, pentru că dobânda a devenit atractivă iar inflația a ajuns la cote îngrijorătoare. Sunt preferate mai ales depozitele în lei dar și cele în valută, mai ales în dolari americani.
Depozitele populației în bănci au crescut, atât în moneda națională, cât și în valută. Oamenii încearcă să se protejeze de inflația în creștere, care a ajuns la peste 16% în acest moment. În aceste condiții dobânzile sunt din ce în ce mai atractive.
Creșterea dobânzilor la depozite a reîntors populația și firmele către depunerile la termen, mai ales în monedă națională. Unii au profitat de aprecierea dolarului și au schimbat economiile în moneda americană sau în franci elvețieni. Astfel, depozitele în alte valute decât euro au ajuns la un record istoric, cu un interes crescut în ultimele luni, potrivit Profit.ro.
Dacă până în urmă cu un an dobânda la depozite era de circa 1% și aproape că nu merita drumul la bancă pentru a pune cash-ul sau disponibilitățile din contul curent într-un depozit pe 3 sau 6 luni, în acest an situația s-a schimbat ușor.
Pe de o parte, inflația a crescut accelerat, pe de altă parte și băncile au fost silite să majoreze ratele plătite clienților până la 7%, în condițiile unei penurii de lichidități în piața interbancară și a scumpirii creditului de la BNR (dobânda cheie a fost majorată de la 5,5% în august la 6,25% în octombrie și la 6,75% în noiembrie, rata Lombard fiind cu un punct procentual peste), arată sursa citată.
Leave a comment