Rusia își extinde influența în Balcani pentru a devia atenția de la invazia sa în Ucraina. Potrivit unui raport al Bloomberg, strategia agresivă a președintelui rus Vladimir Putin vizează destabilizarea regiunii și subminarea eforturilor NATO de sprijinire a Ucrainei.

În ultimele luni, Rusia a intensificat propagandă și conflictele religioase în Kosovo și Bosnia, pentru a slăbi coeziunea NATO și a diminua sprijinul pentru Ucraina. Experții avertizează că Balcanii de Vest sunt următoarea frontieră de confruntare pentru Rusia, arată Bloomberg, citat de B1TV.

Putin își concentrează atenția asupra Serbiei, Kosovo și Bosniei și Herțegovina, în speranța de a-și consolida influența în regiune. Prin intermediul propagandei și a altor mijloace de destabilizare, Kremlinul încearcă să submineze guvernele și să sporească tensiunile etnice și religioase în aceste țări.

Incursiunea Rusiei în Balcani reprezintă o provocare semnificativă pentru NATO și Occident, care trebuie să acționeze pentru a contracara influența rusă. În timp ce tensiunile cresc în regiune, NATO trebuie să-și intensifice eforturile de stabilizare și să-și utilizeze rețelele de informații pentru a contracara propaganda rusă.

De-a lungul istoriei Rusiei, țarii au căutat modalități de a domina ceea ce ei numeau „străinătatea apropiată” a imperiului lor întins. În prezent, invazia ilegală de către președintele Vladimir Putin a Ucrainei vecine urmează acel arc strategic. Dacă va câștiga, este logic că și-ar îndrepta atenția către Moldova, următoarea oprire pe drumul spre Europa de Est — și unde o enclavă separatistă rusă, Transnistria, este deja ocupată de Rusia.

Dar în apropiere există o altă țintă foarte atractivă: Balcanii de Vest. Întinderea turbulentă a teritoriului din sud-estul Europei include patru membri stabili ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord: Croația, Albania, Muntenegru și Macedonia de Nord. Dar Kremlinul are ochii pe alte premii: Serbia, Kosovo și națiunea divizată etnic din Bosnia și Herțegovina.

Cum ar putea Putin să încerce să extindă influența Rusiei și să submineze angajamentul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și al Uniunii Europene în acest important colț al Europei?”, se întreabă James Stavridis.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *