Centre de mari arși promise de autorități după tragedia din Colectiv

​​Un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului prevede că salariile în sectorul public vor crește cu cinci procente începând cu data de 1 ianuarie 2024. Implicit, se vor majora în același procent și salariile demnitarilor, aceasta fiind prima majorare salarială de care aceștia beneficiază din 2019.

Creșteri cu câteva sute de lei pe lună

De acum obișnuita OUG de la finele fiecărui an prin care sunt reglementate măsuri legate de salarii și alte beneficii acordate de statul român prevede ca din 2024 să aibă loc o creștere standard a salariilor bugetarilor cu 5%. De data aceasta, printre beneficiari sunt și demnitarii ale căror salarii au fost înghețate din 2019 încoace, potrivit Fanatik.

Legea 153/2017 privind salarizarea în sectorul public prevedea ca termen de referință pentru stabilirea salariilor de la stat salariul minim, care era înmulțit cu coeficienții specifici pentru fiecare funcție. În vârful ierarhiei era președintele României care avea un coeficient de 12 ceea ce ar fi însemnat ca șeful statului să aibă leafa de 12 ori mai mare decât salariul minim pe economiei. În timp însă, această regulă a cunoscut numeroase derogări și abateri astfel că unele salarii au crescut mai mult decât coeficienții din lege, iar altele mai puțin.

În momentul de față, președintele Klaus Iohannis are un salariu net de 14.600 de lei pe lună. O creștere de 5% va duce la majorarea acestui venit cu încă 730 de lei, ceea înseamnă că va ajunge la aproximativ 15.430 de lei. Următorii în ierarhia salarizării demnitarilor sunt președinții celor două Camerei și primul-ministru, cu un salariu de aproximativ 14.000 lei net. De la 1 ianuarie 2024, aceștia vor câștiga aproape 700 de lei în plus.

Indemnizația netă standard a unui parlamentar este, actualmente, de 10.951 lei, iar de la 1 ianuarie va crește cu circa 520 de lei. Trebuie spus însă că, în majoritatea cazurilor, deputații și senatorii vor beneficia de creșteri puțin mai consistente întrucât indemnizația este mai mare pentru parlamentarii care dețin funcții în birourile comisiilor de specialitate sau în Biroul Permanent, precum și pentru liderii grupurilor parlamentare.

De exemplu, un vicepreședinte al Camerei Deputaților sau Senatului are indemnizația de 13.019 lei, caz în care majorarea de 5% va reprezenta un plus de circa 650 de lei. Liderii grupurilor parlamentare câștigă 12.168 de lei, iar de la 1 ianuarie indemnizația acestora va fi mai mare cu aproximativ 600 de lei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *