Este a treia săptămână de grevă, iar toate promisiunile Guvernului, unele materializate sub forma unei OUG prin care s-au mărit deja salariile profesorilor, nu au avut niciun rezultat. Examenele naționale și Bacalaureatul sunt serios puse în pericol, iar greva va continua. Este o singură revendicare a sindicaliștilor din Educație care, dacă ar fi satisfăcută, ar putea determina revenirea dascălilor la catedră.

În a treia săptămână consecutivă de proteste, „nu ne mai chemați în clase!”, le spun sindicaliștii premierului și președintelui.

Profesorii vor reveni la ore doar atunci când un cadru didactic debutant va fi plătit cu salariul mediu pe economie, adică 4.000 de lei net, au anunțat două dintre confederațiile sindicale din învățământ.

Dascălii vor ca majorarea salarială să fie trecută în textul Ordonanței de Urgență dată de Guvern, nu doar în Nota de fundamentare a acesteia, care nu are putere de lege, transmite B1TV.

Mai mult, ei mai vor ca grila de salarizare pentru învățământ să fie aplicată într-un termen mai scurt, nu în trei ani, cum a anunțat Guvernul. Aceștia mai cer ca, de la 1 ianuarie 2024, la educație să se ducă 15% din cheltuielile bugetului.

Cum le-a mărit Guvernul salariile

OUG-ul nu a garantat că în noua grilă din viitoarea Lege a salarizării unitare, venitul unui cadru debutant va fi echivalent cu salariul mediu brut pe economie. Aceasta este una dintre principalele revendicări ale profesorilor greviști.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, susține însă că garanția este inclusă într-un paragraf din nota de fundamentare a Ordonanței. De precizat că nota de fundamentare a unei OUG nu are putere de lege, transmite B1TV.

OUG adoptată de Guvern joi prevede creșterea cu 1.000 de lei brut, lunar, a salariului pentru cadrele didactice, și 400 de lei brut, lunar, pentru cele nedidactice. Executivul a adoptat Ordonanța cu aceste măsuri, deși profesorii au spus înainte că nu le acceptă și continuă greva.

Mai mult, Consiliul Legislativ, deși a dat un aviz favorabil Ordonanței, a constatat că aceasta este scrisă greșit și e neconstituțională.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *