Soldații străini staționați în România au atins cifra de 3900
Soldații străini staționați în România au atins cifra de 3900

Soldații străini staționați în România au atins cifra de 3900, și vor mai sosi încă 1.000, afirmă ministrul apărării, Vasile Dîncu. Potrivit acestuia, militarii străini vor fi distribuiți în mai multe zone ale țării.

În momentul acesta avem 3.913 soldaţi în România, aduşi prin toate mecanismele (…) Batalionul francez care are 500 de militari, plus belgieni şi olandezi care au venit înainte, este sub comandă europeană. Acum, acest batle group nou va veni cu o mie de soldaţi, deci vom avea în jur de 5.000 de militari străini pe teritoriul nostru”, a declarat Vasile Dîncu, la Digi24.

Ministrul a afirmat apoi că nu vor fi toți la baza din Kogălniceanu, ci vor fi campați și în alte zone din țară: „Noi mai avem baze în care putem primi soldaţi, sunt cunoscute: Câmpia Turzii, Cincu, în alte locuri, sunt informaţii clasificate acestea. Vor fi şi în funcţie de profilul lor. Aviaţia este legată de două aeroporturi importante militare pe care le avem, iar forţele terestre au alte zone. Apoi există şi mişcarea pe teritoriul nostru, mişcarea pe flancuri”.

Dîncu a mai precizat că și Muntenegru şi-a arătat intenţia de a trimite soldaţi în România.

În afară de soldații străini staționați în România, recent, ministrul Apărării a declarat, că România are 70.000 de militari în armata proprie.

După summitul extraordonar al NATO de săptămâna trecută, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România se bucură de garanții de securitate mai puternice ca oricând.

Aurescu s-a referit la două hotărâri importante luate la acest summit: „Prima a fost crearea a patru Grupuri de Luptă pe teritoriul Aliaților de pe Flancul Estic, iar unul dintre aceste Grupuri de Luptă va fi pe teritoriul României. Cea de-a doua hotărâre, de asemenea foarte importantă, este aceea că NATO, având în vedere că situația de securitate în proximitatea Alianței a devenit mai periculoasă, a început un proces de transformare prin consolidarea pe termen lung a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Autoritățile militare din cadrul NATO au primit sarcina de a pregăti propuneri concrete, asupra cărora se va decide în cadrul Summitului NATO din iunie, de la Madrid”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *