Piața de asigurări auto urmează să se stabilizeze printr-o măsură ASF
Piața de asigurări auto urmează să se stabilizeze printr-o măsură ASF

Piața de asigurări auto urmează să se stabilizeze printr-o măsură care va opera timp de șase luni, consideră reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară. Falimentul Euroins și ulterioara plafonare a prețului asigurărilor decisă de Guvern urmează a fi contrabalansate de decizia ASF de a suspenda plata contribuțiilor asiguratorilor RCA. Deocamdată este însă doar un proiect.

Contribuția se regăsea în prețul final al polițelor RCA, prin urmare măsura luată miercuri vizează contrabalansarea înghețării prețurilor RCA.

Asigurătorii RCA contribuie în prezent cu 1% din primele brute subscrise (PBS) pe acest segment până la finalizarea perioadei de înghețare a prețurilor RCA, transmite B1TV.

Alături de plafonarea prețurilor RCA, suspendarea contribuției de 1% plătită de asigurători la ASF este o măsură menită să stabilizeze piața RCA după prăbușirea Euroins, în condițiile în care cheltuielile administrative (deci și taxele și contribuțiile) sunt parte componentă din tarifele RCA.

Suspendarea contribuției de 1% din prima RCA se va aplica până la finalul lunii octombrie, având în vedere că decizia ASF va intra în vigoare mai târziu decât HG-ul care a plafonat prețurile RCA.

Propunerea este inclusă într-un proiect de normă votat miercuri de Consiliul ASF. Proiectul urmează să fie lansat în dezbatere publică timp de 10 zile.

Proiectul de Regulament reglementează faptul că asigurătorii nu datorează cota RCA, în prezent în cuantum de 1% din volumul primelor brute încasate din activitatea de asigurări RCA, pentru contractele de asigurare RCA încheiate începând cu data de 1 mai 2023 și până la 31 octombrie 2023. Se propune suspendarea obligației privind aplicarea cotei RCA pentru luni calendaristice întregi pentru a se evita calcularea, raportarea și virarea acesteia pentru fracțiunea de lună anterioară datei de la care H.G. nr. 298/2023 începe să producă efecte, respectiv pentru fracțiunea de lună ulterioară datei de încetare a aplicabilității hotărârii, ceea ce poate genera riscuri operaționale atât pentru asigurători, cât și pentru A.S.F. legate de calcularea, raportarea, plata și urmărirea încasării contribuției”, se arată în nota de prezentare a proiectului.

Prețurile RCA nu mai pot depăși nivelul maxim din data de 28 februarie 2023, după ce Guvernul a adoptat o hotărâre în acest sens. Prețurile maxime sunt stabilite de la asigurător la asigurător în funcție de prețurile utilizate de fiecare entitate pe data de 28 februarie.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *