Starea de alertă este prelungită în forma stabilită de Guvern fără vot
Starea de alertă este prelungită în forma stabilită de Guvern fără vot

Starea de alertă este prelungită în forma stabilită de Guvern, fără să mai fie nevoie de votul Parlamentului. Scăparea a fost posibilă tocmai în legea votată de PSD care stabilea regulile stării de alertă, pentru că parlamentarii au stabilit că votul în plen este necesar doar la încuviințarea stării de alertă, nu și la prelungirea ei. În consecință, în acest caz, Guvernul are ultimul cuvânt.

În aceste condiții, premierul Ludovic Orban a trimis miercuri Parlamentului o „informare” privinc prelungirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile.

Starea de alertă este prelungită din 17 iunie. Practic, Guvernul Orban a informat doar Parlamentul și nu a solicitat prelungirea stări de alertă folosindu-se de faptul că în lege nu este prevăzut faptul că Legislativul trebuie să aprobe prelungirea stării de alertă. Așadar Parlamentul nu mai poate interveni pe hotărârea Guvernului și nu poate aduce modificări, relatează Hotnews.

Totuși, conducerea Parlamentului a hotărât să trimită o scrisoare premierului Ludovic Orban în care să îi atragă atenţia că această hotărâre trebuie votată de Parlament, iar prelungirea stării de alertă trebuie încuviinţată de parlamentari şi nu doar să fie transmisă spre informare.

Liberalii au invocat în ședință faptul că Guvernul a trimis Parlamentului o informare în acest sens și nu o solicitare de aprobare a prelungirii stării de alertă. Guvernul se folosește de faptul că legea 55/2020 prevede votul Parlamentului doar pentru instituirea stării de alertă, nu și pentru prelungirea acesteia.

PSD anunțase că nu este de acord cu varianta Guvernului și că va modifica prelungirea stării de alertă în Parlament. Pesediștii doresc ca prelungirea stării de alertă să se facă pe 15 zile și nu 30 cum a anuțat Guvernul.

„Vrem foarte clar stipulat în HG că spitalele se deschid pentru bolile cronice. Am văzut bâlbâiala prim-ministrului că medicii sunt de vină că nu au fost trataţi bolnavii de boli cronice. (…) Sperăm ca după analiza de risc să avem din nou cu domnul Arafat o discuţie şi să începem să înţelegem de ce ţin spitale suport Covid fără pacienţi, astfel încât comunităţile în care sunt aceste spitale nu au acces la actul medical, trebuie să facă zeci de kilometri până la spitalul reşedinţă de judeţ. (…) Vrem un studiu şi să discutăm cu domnul Arafat ce se întâmplă cu teatrele şi de ce nu putem lua aceeaşi măsură, n-am deschis locurile de joacă… Adică, nu cred că pentru un copil e cineva mai responsabil să respecte nişte reguli decât un părinte. De ce nu deschizi locurile de joacă în aer liber? Este într-o discuţie şi sperăm cu această ocazie să avem în sfârşit o discuţie cu domnul Arafat în Parlament, să putem să nu greşim, să nu cumva să intervenim peste deciziile specialiştilor”, spunea Marcel Ciolacu.

Guvernul a decis marți prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu 17 iunie. Care sunt restricțiile menținute:

  • restaurantele, locurile de joacă și teatrele rămân închise
  • se menține obligativitatea purtării măștilor în spații închise
  • limitarea la 20 de persoane a evenimentelor din spații închise
  • deplasarea persoanelor în grupuri mai mari de 6, dacă nu fac parte din aceeași familie rămâne interzisă.
  • se deschid însă bisericile, dar cu respectarea măsurilor de distanțare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *