Image default
Actualitate

Tulpina britanică a coronavirusului este sub control în România, susține Florin Cîțu. „Nu se văd efecte devastatoare”

Tulpina britanică a coronavirusului este sub control în România, afirmă premierul Florin Cîțu, iar scenariile sumbre nu se vor materializa. Nu vor fi impuse noi restricții sanitare, a spus premierul.

„Ar fi bine să ne uităm la ce înseamnă realitatea versus scenarii. Realitatea a fost mereu mai bună decât scenariile. Măsurile pe care le avem arată că au dat rezultate.

România este pe locul 3 în Europa la număr de persoane vaccinate cu două doze și pe locul 7 în lume. Este clar că am luat măsurile care trebuie, o spun datele. Mergem pe ce am făcut până acum. Cele mai pesimiste estimări nu se vor materializa”, a declarat Florin Cîțu.

În privința evoluției infectărilor cu tulpina britanică a coronavirusului la noi, premierul a declarat că este sub control, “nu se văd efecte devastatoare”, așa cum s-a întâmplat în Marea Britanie, unde dinamica a fost rapidă.

El a adăugat că măsurile existente funcționează și că nu vor fi impuse noi restricții, dar a atras atenția că sunt persoane care au început să se relaxeze, deși nu este momentul.

Cîțu a reluat recomandările de a purta mască, de a dezinfecta mâinile și de a păstra distanța.

În legătură cu noua modalitate de calcul a ratei de infectare, Cîțu a spus că situația nu se va schimba față de cea din prezent, pentru că nu sunt focare foarte multe. “Nu mă aștept să fie diferențe majore”, a adăugat el, citat de B1TV.

Scenariile sumbre ale INSP. Tulpina britanică s-a răspândit în toată țara

Specialiștii în sănătate publică au estimat trei variante de răspândire a tulpinei britanice iar cel mai negru scenariu arată că, până în 20 martie, am putea ajunge la aproape 9.000 de cazuri noi în fiecare zi, de la o medie de 2.300 cât am înregistrat săptămâna trecută.

Pe baza datelor colectate de la reluarea cursurilor, Institutul Naţional de Sănătate Publică a stabilit trei scenarii de evoluţie a situaţiei epidemiologice:

1. Creştere constantă cu 1% pe zi, ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice în 20 martie

2. Creştere constantă cu 2% pe zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice în 20 martie

3. Creştere constantă cu 4% pe zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice în 20 martie

INSP precizează însă că scenariile nu constituie modele matematice de evoluţie, ci ipoteze de lucru.

 

Related posts

Deplasările în afara localității sunt permise după 15 mai. Explicațiile ministrului Marcel Vela

Toleranță zero față de infractori, cere ministrul justiției, Cătălin Predoiu. A cerut prioritizare pe infracțiunile din timpul coronavirusului

Constantinescu Gabriel

Lucian Bode are Covid-19. Este al doilea membru al Guvernului infectat cu coronavirus

Andrada Ionescu

Leave a Comment