Tulpina britanică a coronavirusului este sub control în România, crede Cîțu
Tulpina britanică a coronavirusului este sub control în România, crede Cîțu

Tulpina britanică a coronavirusului este sub control în România, afirmă premierul Florin Cîțu, iar scenariile sumbre nu se vor materializa. Nu vor fi impuse noi restricții sanitare, a spus premierul.

„Ar fi bine să ne uităm la ce înseamnă realitatea versus scenarii. Realitatea a fost mereu mai bună decât scenariile. Măsurile pe care le avem arată că au dat rezultate.

România este pe locul 3 în Europa la număr de persoane vaccinate cu două doze și pe locul 7 în lume. Este clar că am luat măsurile care trebuie, o spun datele. Mergem pe ce am făcut până acum. Cele mai pesimiste estimări nu se vor materializa”, a declarat Florin Cîțu.

În privința evoluției infectărilor cu tulpina britanică a coronavirusului la noi, premierul a declarat că este sub control, „nu se văd efecte devastatoare”, așa cum s-a întâmplat în Marea Britanie, unde dinamica a fost rapidă.

El a adăugat că măsurile existente funcționează și că nu vor fi impuse noi restricții, dar a atras atenția că sunt persoane care au început să se relaxeze, deși nu este momentul.

Cîțu a reluat recomandările de a purta mască, de a dezinfecta mâinile și de a păstra distanța.

În legătură cu noua modalitate de calcul a ratei de infectare, Cîțu a spus că situația nu se va schimba față de cea din prezent, pentru că nu sunt focare foarte multe. „Nu mă aștept să fie diferențe majore”, a adăugat el, citat de B1TV.

Scenariile sumbre ale INSP. Tulpina britanică s-a răspândit în toată țara

Specialiștii în sănătate publică au estimat trei variante de răspândire a tulpinei britanice iar cel mai negru scenariu arată că, până în 20 martie, am putea ajunge la aproape 9.000 de cazuri noi în fiecare zi, de la o medie de 2.300 cât am înregistrat săptămâna trecută.

Pe baza datelor colectate de la reluarea cursurilor, Institutul Naţional de Sănătate Publică a stabilit trei scenarii de evoluţie a situaţiei epidemiologice:

1. Creştere constantă cu 1% pe zi, ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice în 20 martie

2. Creştere constantă cu 2% pe zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice în 20 martie

3. Creştere constantă cu 4% pe zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice în 20 martie

INSP precizează însă că scenariile nu constituie modele matematice de evoluţie, ci ipoteze de lucru.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *