Un stat palestinian ar putea fi recunoscut de Marea Britanie. Planul în cinci puncte al secretarului David Cameron pentru pace în Gaza
Un stat palestinian ar putea fi recunoscut de Marea Britanie. Planul în cinci puncte al secretarului David Cameron pentru pace în Gaza

Marea Britanie ia în calcul recunoașterea „unui stat palestinian”, conform declarațiilor secretarului britanic pentru afaceri externe, David Cameron. Acest demers face parte dintr-un plan al fostului premier, propus în contextul încercării de a pune capăt conflictului din Fâșia Gaza.

David Cameron a menționat că această inițiativă ar putea aduce un „progres ireversibil către o soluție a celor două state”. El a subliniat că, pe măsură ce se desfășoară acest proces, Marea Britanie, împreună cu aliații săi, va evalua posibilitatea recunoașterii unui stat palestinian, inclusiv la Națiunile Unite, transmit Politico și B1TV.

Ar trebui să începem să stabilim cum ar arăta un stat palestinian – ce ar cuprinde, cum ar funcționa. Pe măsură ce se va întâmpla asta, noi, alături de aliați, vom analiza chestiunea recunoașterii unui stat palestinian, inclusiv la Națiunile Unite”, a declarat Cameron, luni seară, într-o discuție cu conservatorii din Camera Comunelor.

Regatul Unit se numără printre statele care argumentează că soluția celor două țări este singura opțiune viabilă pe termen lung. Totuși, o astfel de inițiativă se confruntă cu opoziția acerbă a prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, care pledează pentru „controlul securitar israelian deplin pe întreaga zonă aflată la vest de Iordan”, o viziune despre care a spus clar că este „contrară unui stat palestinian”.

Planul lui Cameron

Guvernul britanic afirma în trecut că va „recunoaște un stat palestinian într-un moment în care acest lucru servește cel mai bine obiectivului de pace”.

Planul în cinci puncte al lui Cameron pentru oprirea războiului din Gaza include demersuri pentru sprijinul internațional în Gaza, formarea unui nou guvern palestinian pentru Cisiordania și Gaza, neutralizarea capacității Hamas de a ataca Israel, eliberarea ostaticilor israelieni ai Hamas și îndepărtarea „liderilor-cheie Hamas” din Gaza.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *