Un vaccin împotriva coronavirusului nu va rezolva instantaneu situația
Un vaccin împotriva coronavirusului nu va rezolva instantaneu situația

Un vaccin împotriva coronavirusului „nu va rezolva instantaneu situația”, a spus secretarul de stat Raed Arafat. Va fi nevoie de miliarde de doze pentru a stopa evoluția pandemiei, a explicat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. România face parte deja dintr-o listă a țărilor din Uniunea Europeană care va importa vaccinul când acesta va fi produs în serie.

„Cum au zis şi cei de la OMS, până nu vedem vaccinul noi suntem obligaţi să ne pregătim. Chiar dacă apare vaccinul, noi trebuie să ştim că vaccinul nu va rezolva instantaneu situaţia pentru că ai nevoie de sute de milioane, de miliarde de doze ca să opreşti răspândirea”, a declarat, duminică seară Raed Arafat la Antena 3.

România s-a înscris pe lista ţărilor care au comandat un eventual vaccin.

Până la apariția vaccinului anti-COVID, secretarul de stat recomandă vaccinarea împotrva gripei sezoniere, pentru a evita riscul de a avea şi coronavirus şi gripă.

„Este foarte important ca oamenii să se vaccineze, mai ales persoanele vulnerabile, cele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Cu asta scad măcar o parte din risc! Dacă se infectează şi cu COVID am putea să ne trezim de fenomenul COVID-flu şi va fi foarte greu şi pentru medici”, a mai declarat Arafat.

Comisia Europeană a încheiat vineri discuţiile preliminare cu producătorul Sanofi pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19, pentru toate statele membre.

Importurile se vor face o dată ce un vaccin se va dovedi a fi sigur şi eficace împotriva coronavirusului. S-au cerut 300 de milioane de doze, în numele tuturor ţărilor membre ale UE.

Pe de altă parte, CE va continua discuţiile cu alţi producători de vaccinuri.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *