Vladimir Putin nu va fi judecat pentru crime de război, spune Peskov
Vladimir Putin nu va fi judecat pentru crime de război, spune Peskov

Vladimir Putin nu va fi judecat pentru crime de război, susține purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Nu există „nicio posibilitate” ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie judecat de către un tribunal internaţional pentru presupuse crime de război, a spus acesta.

Peskov a mai subliniat că Rusia nu recunoaşte autoritatea Curţii Penale Internaţionale (CPI) şi a reiterat poziţia guvernului de la Moscova potrivit căreia că uciderile de civili ucraineni de către soldaţi ruşi nu sunt decât un „fals”.

Într-un interviu amplu pentru Sky News, Dmitri Peskov a negat că au avut loc atrocități în Ucraina, a spus că NATO este agresoare, l-a acuzat pe Boris Johnson că nu este „constructiv” și a spus că Rusia încearcă să pună capăt războiului în curând, relatează B1TV.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a recunoscut o pierdere „semnificativă” a trupelor ruse de la începutul invaziei Ucrainei, spunând că moartea soldaților ruși este o „tragedie”.

Dmitri Peskov, în primul său interviu transmis de presa occidentală, a mai spus că Rusia speră că „această operațiune” își va atinge obiectivele „în zilele următoare”.

Negăm că armata rusă poate avea ceva în comun cu aceste atrocități și că au fost arătate cadavre pe străzile din Bucha”, a spus el pentru Sky News.

El a susținut că întreaga situație din Bucha, unde fotografiile arată mulți civili ucraineni uciși, a fost o „insinuare bine pusă în scenă, nimic altceva”.

Solicitat să dezvăluie câți civili au murit de la începutul războiului pe 24 februarie, Peskov a spus că nu dorește să răspundă, deoarece numerele nu au fost „dublu confirmate”.

Peskov a continuat să insiste că nu a fost un război, ci o „operație militară specială” care este necesară, deoarece, a spus el, Ucraina este un „centru anti-rus” din 2014, când Rusia a anexat Crimeea.

Cu toate acestea, el a recunoscut: „Avem pierderi semnificative de trupe și este o tragedie uriașă pentru noi”.

Și în primul indiciu, Kremlinul vrea să vadă sfârșitul războiului – deși sub ce formă nu se știe – el a spus: „Armata noastră face tot posibilul pentru a pune capăt acestei operațiuni.

„Și sperăm că în zilele următoare, în viitorul previzibil, această operațiune își va atinge obiectivele sau se va finaliza prin negocierile dintre delegația rusă și ucraineană”.

Vladimir Putin nu va fi judecat pentru crime de război, crede Peskov, însă România cere sancționarea Rusiei

România s-a alăturat demersului comun al unor state părți la Statutul de la Roma pentru sesizarea Procurorului Curții Penale Internaționale cu privire la anchetarea infracțiunilor de genocid, crime de război și crime împotriva umanității comise pe teritoriul Ucrainei, informează Ministerul Afacerilor Externe printr-un comunicat.

MAE notează că demersul vizează „accelerarea procedurilor judiciare ale instanței internaționale și demararea de îndată a anchetei Procurorului CPI, în special în legătură cu situația actuală”.

„Acțiunea este fundamentată pe dispozițiile art. 13, lit. a și art. 14 alin. 1 din Statutul de la Roma, precum și pe declarația Ucrainei din 8 septembrie 2015 prin care acceptă jurisdicția Curții Penale Internaționale pentru scopul desfășurării unor anchete penale în legătură cu evenimentele care au avut loc pe teritoriul său începând cu 20 februarie 2014”, arată MAE.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *