Poliția și-a  luat soft pentru percheziții informatice. Află care sunt aplicațiile care nu pot să fie decodate de programul luat de IGPR. Afacerea s-a făcut cu un fost ofițer SRI acuzat de academia SRI de plagiat.

Poliția și-a luat soft percheziții informatice a telefoanelor mobile

Poliția Română a lansat anunțul de achiziție în 28 august 2022. IGPR dorea să prelungească 50 de licențe pentru programul UFED4PC Ultimate. Polițiștii voiau să dețină inclusiv opțiunile de Phone Detective și Physical Analyzer. Conform anunțului de participare erau achiziționate „servicii de relicențiere, extindere licențe, update, suport, upgrade”. Practic, IGPR a avut licență pe aceste softuri și dorea o extindere și un upgrade.

“Deoarece tendința de criminalitate informatică este în creștere și afectează diferite instituții ale statului, se cere o mai bună coordonare și prevenire a acestui fenomen”, motivează Roliția Română achiziția pe care a făcut-o.

politie soft spionaj

Anchetatorii pot să vadă toate datele dintr-un telefon

UFED4PC Ultimate este capabil să extragă, decodeze și analizeze date de pe telefoane mobile chiar dacă acestea au fost șterse. Softul pentru percheziții informatice funcționează și dacă unele fișiere sunt parolate. Programul este capabil să extragă date și de pe dispozitive GPS.

Producătorii se laudă cu faptul că aplicația poate să spargă parolele device-urilor Android (HTC, Motorola, Samsung Galaxy S). De asemenea, specificațiile prevăd faptul că pot fi extrase date de pe „impenetrabilele” telefoane Blackberry. UFED4PC poate să obțină informații și de pe telefoanele iPhone care folosesc sisteme de operare iOS3+.

Softul cumpărat de Poliția Română poate să obțină și să decodeze date legate de parole, e-mailuri, istoria apelurilor, SMS, contacte, calendar și istoric al locațiilor. Device-urile adiacente softului pot să cloneze cartele SIM și să citească cartelele de memorie utilizate de un device mobil.

caracteristici soft politie

Viber și Signal nu sunt menționate de producător

Conform producătorului, softul utilizat de poliție pentru percheziții informatice poate să extragă date legate de activitatea de pe rețelele sociale și servicii de mesagerie instant (Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp și iTunes). De menționat este faptul că Viber și Signal nu sunt printre aplicațiile care apar în specificații.

Softul poate să extragă și să utilizeze credențialele folosite de telefon pentru a se loga în servicii de stocare de informații cloud. Practic, poate să cloneze identitatea telefonului pentru a obține datele stocate pe servere externe.

UFED4PC este capabil să analizeze comportamentul pe rețelele sociale. Sunt urmărite like-urile și postările care au fost făcute de pe telefonul respectiv pentru a se realiza o hartă relațională a suspecților.

Telegram este detectat parțial de softul poliției pentru percheziții informatice

Conform caietului de sarcini studiat de Lumea Politică, aplicația cumpărată de Poliția Română poată să decodeze ”date din aplicația Telegram: contul utilizatorului (intact sau șters), contactele (intacte sau șterse), mesaje, atașamente, locații.” se arată în anexa cu specificații a programului.

Aparent mesajele, atașamentele și locațiile șterse de pe Telegram nu pot să fie găsite de softul utilizat de poliție. Imaginile de pe Instagram pot să fie, la rândul lor obținute de anchetatori.

telegram politie

Contract câștigat de o firmă de apartament cu „lipici” la bani publici

Q-east Software a fost singurul firmă care a depus ofertă în cele 30 de zile ale licitației. Cu toate acestea, a fost nevoie de două luni pentru ca oficialii poliției să se decidă dacă să semneze contractul. Într-o vineri cu program scurt, pe 11 noiembrie 2022, poliția a parafat înțelegerea cu firma câștigătoare a concursului unde a fost singurul participant.

Firma cu sediul în apartamentul 157 dintr-un bloc situat în cartierul Drumul Taberei este câștigătoarea mai multor contracte cu instituțiile publice. Q-east Software a câștigat licitatii publice cu o valoare de aproape 49 milioane de euro.

câștigător soft percheziții informatice

Poliția a făcut afacerea cu un fost ofițer SRI acuzat de plagiat

Unul din asociați este Marius Sticlaru. Acesta este un fost ofițer al SRI căruia i-a fost retras titlul de doctor după ce academia SRI l-a reclamat pentru plagiat.

Fostul ofiter a fost și președintele Fundației Colegiului Național de Apărare dar și un publicist al revistei „Intelligence”, editată de SRI.

Marius Sticlaru este asociat în Q-east cu Tiberiu Leta. Cei doi au ocupat în 2012 funcțiile de președinte respectiv vicepreședinte la Camera de Comerț și Industrie România- Republica Coreea.

Numele asociatului, Tiberiu Lorenzio Leta apare într-o investigație referitoare la o anchetă a procurorilor DIICOT. Procurorii au fost efectuat descinderi într-un caz de spălare de bani în Constanța.