Dragos Pislaru
Pislaru Dragos Nicolae

Firma fondată de un un euro-parlamentar progresist a luat de la stat un contract de un milion de euro chiar atunci când românii stăteau închiși în case și tremurau de frica pandemiei. Milionul de euro este pentru consultanță. Contractul a fost semnat în perioada în care autoritățile se plângeau că nu aveau bani de măști, teste sau medicamente.

România tremura din cauza pandemiei – firma fondată de Dragoș Pîslaru prospera

Este 5 mai 2020 iar România așteaptă să-l vadă la televizor pe Raed Arafat cu pantalonii mulați și pe Marcel Vela îmbrăcat cu haina de piele ca un Tom Cruise tomnatic într-un film horror. Era data la care depășeam 800 de decese cauzate de COVID, iar autoritățile încă prezentau cazurile unul câte unul și numărau fiecare pacient.

România aștepta o relaxare a măsurilor luate de guvern și majoritatea oamenilor tremurau de frica pandemiei și a crizei economice care era anunțată. În acest timp, la Ministerul Fondurilor Europene ajungeau reprezentanții companiei Civitta Strategy & Consulting. Ei se așezau la aceiași masă cu ministrul Boloș și semnau contractul cu numărul 36273/2020.

Firma fondată de europarlamentarul USR+ a intrat în cursa pentru acest contract în iulie 2019 când ministru era Roxana Mînzatu. Câștigătorul a fost desemnat sub guvernare liberală, în vreme de pandemie.

firma fondată Pîslaru

Un milion de euro pentru consultanță

Contractul a fost semnat pentru 4.883.760 lei (aproximativ un milion de euro). Oficialii ministeriali au decis să introducă o clauză prin care suma de bani poate să crească odată cu inflația. Banii urmau să fie plătiți pentru câteva rapoarte de evaluare a programelor POSDRU și POCU.

Negocierile pentru desemnarea câștigătorului au durat din iulie 2019. Prima dată ofertele trebuiau să se deschidă în septembrie 2019. Mai multe erate și cereri de clarificare au făcut ca procedura să treneze.

Pîslaru și Dan Barna au mai împărțit banii europeni oferiți de PSD

Nu este prima dată când firma fondată de europarlamentarul USR+ încasează fonduri de la un ministru de altă culoare. În 2018, Rovana Plumb semna contractul cu GEA Strategy Consulting pentru aproape o jumătate de milion de euro.

Atunci, firma fondată de Pîslaru împărțea banii cu Grupul de Dezvoltare pentru Consultanță DCG. Această din urmă companie era fondată de chiar șeful USR, Dan Barna.

După cum a relatat Bugetul.ro acest contract se referea la servicii de consultanță pentru realizarea evaluărilor în domeniul transporturilor prevăzute în Planul de Evaluare a Programului Operațional Infrasctructură Mare 2014-2020.

gea strategy barna

Istorie lungă în afacerile cu statul

Dragoș Pîslaru a fondat firma împreună cu Daniel Dăianu și Liviu Voinea, doi PSD-iști „frecventabili” apropiați de Victor Ponta.

Printre contractele spectaculoase ale companiei se numără „strategia de dezvoltare” a Teleormanului condus de Liviu Dragnea sau mai multe „consultanțe” aplicate lui Darius Vîlcov în perioada în care acesta ascundea șpaga în pereți falși și morminte. Lumea Politică a relatat pe larg aventurile „progresistului” cu banii publici. 

În declarația de avere din 2019, Pîslaru anunța că a împrumutat firma cu 121.000 de lei ca și asociat. Ulterior el a dispărut din structura companiei.

paslaru civitta

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *