Strategia antidrog făcută cu fantome. O asociație care s-a autoproclamat ca luptând cu traficul de stupefiante se regăsește pe lista Secretariatului General al Guvernului deși este dizolvată. Surprinzător, cererea care a dus la dizolvarea ONG-ului vine tot de la o instituție aflată în subordinea SGG. Vă prezentăm istoria neromanțată a unei obscure asociații pe care mulți o pot confunda cu vreo instituție oficială a statului.
Asociația Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului a fost dizolvată
Centrul Internațional Antidrog este denumirea bizară a unui ONG cu sediul într-un apartament de bloc din Sectorul 3 al Bucureștiului. ONG-ul a scăpat de prevederile legale care impun judecătorilor să nu mai accepte denumiri care ar putea să creeze confuzie și să lase impresia că o organizație non-guvernamentală este o instituție a statului care face strategia antidrog.
Centrul este unul dintre cuvintele din lista de denumiri interzise. Cumva, întreaga titulatură a ONG-ului de apartament este dubioasă din moment ce cuvântul „internațional” nu exprimă clar scara de bloc în care activa asociația.
În 2020, după un an de proces, CIADO intră în dizolvare. Judecătorii de la Sectorul 3 admit cererea făcută de Regia Autonomă Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat. Asociația acumulase o datorie pentru un spațiu închiriat de la această structură aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului.
RA APPS administrează mai multe clădiri de protocol și spații de birouri pe care le închiriază către diferite entități. În portofoliul RA APPS se găsesc spații la Casa Presei, dar și apartamente luxoase în centrul Bucureștiului.
Secretariatul General al Guvernului a inclus ONG-ul dizolvat în Strategia antidrog 2022 – 2026
Deși RA APPS a obținut dizolvarea asociației rău platnice, șefii de la SGG nu au avut cunoștință despre această afacere. Astfel, strategia națională de luptă cu drogurile conține numele ONG-ului printre cele ale altor asociații care au participat la elaborarea documentului.
Practic, o asociație pe care instanța o dizolvase în 2020 a participat la dezbaterile Guvernului României și a ajuns să fie nominalizată la doi ani distanță într-un document oficial al executivului.
CIADO metamorfozat în FNA
Ministerul Finanțelor Publice nu a mai publicat bilanț pentru Centrul Internațional Antidrog din 2018. Justiția a dizolvat asociația în 2020. În același an, Federația Neguvernamentală Antidrog a luat ființă pe aceiași structură. Strategia antidrog conține se bazează și pe societatea „civilă”. Cu toate acestea, guvernul acceptă prea ușor niște ONG-uri făcute prin scări de bloc.
Cumva CIADO dizolvat și FNA abia înființat reușeau să publice pe pagina agenției guvernamentale Agerpres un comunicat în care anunțau că nu mai colaborează cu Agenția Națională Antidrog, instituție din subordinea Ministerului Afacerilor Interne care nici nu ar fi avut cum să colaboreze cu un ONG administrat de un lichidator.