Tun de 15 milioane de lei către o firmă ce are legătură cu serviciile secrete. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră girează contracte de milioane de euro. Licitațiile din industria apărării, dominate de foștii generali din sistem.

Cum pompează statul bani în firmele generalilor din servicii

Recent, IGPF a parafat un contract de aproape 15 milioane de lei pentru servicii de mentenanță preventivă și corectivă ale radarelor pe care aceștia le dețin. Problema este însă la firma ce a câștigat licitația. Pe lângă faptul că este cea care a oferit aceste servicii și în trecut, are legături strânse cu oameni din serviciile de forță ale statului. Firma SC Marctel S.I.T. SRL este deținută de omul de afaceri Petru Călin Pantea (87% părți sociale) și alte 10 persoane fizice.

Firma l-a avut acționar și pe generalul Tudor Tănase, fost director al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). Până la retragerea generalului din firmă, acesta deja era director al serviciului secret de telecomunicații. Practic, Tudor Tănase fost o perioadă, concomitent, atât şeful STS, cât şi patronul unei firme private care avea contracte cu structurile de securitate ale statului. Se zvonește chiar că această firmă este de fapt una dintre afacerile derulate în mediul privat de  Direcţia Generală de Informaţii a Armatei.

generalul ramas de lemn tanase romatsa este locul unde sunt reciclate epavele politicienilor 18473016

Licitațiile privind zona telecomunicațiilor ale armatei sunt ca un magnet pentru Marctel SIT. Aceasta a câștigat zeci de contracte, cu o valoare ce depășește lejer 40 de milioane de euro. Conform datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, în anul 2020 aceasta a avut o cifră de afaceri de 41 de milioane de lei, cu un profit de doar 240.000 de lei. Tot Marctel SIT SRL înregistrează și datorii fabuloase în valoare de peste 15 milioane de lei.

Contractele firmelor ce „sug” banii din bugetul de apărare

Firma la care a fost asociat generalul STS are un lung istoric privind contractele din industria apărării. Aceasta a câștigat licitații și prin asocieri cu alte firme conduse tot de oameni ancorați în domeniul apărării. O firmă parteneră este Mira Telecom, alături de care a pus mâna pe contracte tot cu IGPF pentru mentenanța autospecialelor sale cu termoviziune. Valoarea totală a acestora este de 10 milioane de lei.

Anii 2016-2017 au fost extrem de profitabili pentru firma Marctel. Aceasta a încheiat contracte de peste 65 de milioane de lei cu MApN și IGPF. Serviciile de mentenanță ale echipamentelor din dotarea celor două instituții au reprezentat mare parte din contractele obținute de Marctel. În 2016 însă, firma obține un contract  pentru servicii de reparație a modulelor, subansamblurilor și echipamentelor defecte din cadrul rețelei militare naționale de comunicații din înzestrarea unităților din cadrul ministerului. Valoarea acestuia se ridică la suma de 29 de milioane de lei.

Ramificațiile unui tun de 5 milioane de euro

În iunie 2020, IGPF încheie un alt contract gigant, iar printre contractanți se regăsește și Marctel SRL. Contractul, în valoare de 5 milioane de euro și co-finanțat din fonduri europene nerambursabile, prevede achiziția de microunde, switchuri, firewall, sisteme electroalimentate de climatizare, aferente modernizării și asigurării mentenanței evolutive a rețelei de comunicații fixe a Poliției de Frontieră Române, pentru creșterea calității și disponibilităților serviciilor de comunicații asigurate în județele Mehedinți, Satu Mare, Caraș-Severin, Suceava, Timiș și Botoșani.

igpf

Problema nu este încercarea de mondernizare a echipamentelor Poliției de Frontieră, ci asocierea de firme ce a pus mâna pe contract. Liderul asocierierii este Felix Telecom, o companie controlată de un fost general SIE. Teodor Ileș este un fost ofițer al Servicului de Informații Externe, retras din sistem cu gradul de general.

Cealaltă firmă subcontractantă, alături de Marctel SIT, este Synotech Global Services România SRL. Firma care în trecut avea numele de D.I.M. Soft SRL, este implicată în anchetele DNA privind dosarul „Microsoft”. În prezent, aceasta este deținută de omul de afaceri Claudiu Florică, anchetat și el în dosarul instrumentat de procurorii anti-corupție. Acesta este acuzat că a convins ministrul comunicațiilor de la acea vreme să impună condiții ce favorizau câștigarea contractului de firma alături de care era asociată și D.I.M. Soft SRL.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *