SRI schimbă camerele de supraveghere folosite de ofițeri. Institutul de Tehnologii Avansate a cumpărat aproape 800 de camere pentru spionaj. În total s-au plătit un milion și jumătate de euro pentru această afacere. Află cum vor arăta camera pe care ofițerii SRI le vor utilizat în teren.

Contract atribuit cu trei zile înainte de Revelion

Serviciul Român de Informații prin Insitutul pentru Tehnologii Avansate a atribuit un contract în valoare totală de peste 6,5 milioane de lei fără TVA, adică peste 1,3 milioane de euro, plus TVA. Contractul este împărțit în 6 loturi și presupune achiziția unui sistem de supraveghere ce include 780 de camere de supraveghere și televiziune cu circuit închis. Procedura pentru atribuirea contractului s-a încheiat pe data de 28 decembrie 2021.

Cinci dintre loturile contractului în valoare totală de 4,3 milioane de lei fără TVA au fost atribuite unei firme abonată contractelor cu statul. Tot acestă firmă s-a ocupat în ultimii ani și de livrarea sistemelor de supraveghere pentru Parlamentul României.

O firmă suspectată de legături cu Sebastian Ghiță a luat potul cel mare

Procedura pentru atribuirea contractului s-a încheiat pe data de 28 decembrie 2021. Firmei SC Avitech Co SRL i-au fost atribuite 5 loturi. Lotul 2 constând în 240 de camere de supraveghere de tip “LPR” complete. Lotul 3 constând în 120 de camere de televiziune de tip “LPR Bullet” complete. Lotul 4 constând în 120 de camere de televiziune de tip “PTZ”. Lotul 5 constând în 120 de camere de televiziune de tip “Dome”. Și Lotul 6 constând în 60 de camere de supraveghere de tip “PTZ Webcasting”.

Furnizorul acestor cinci loturi este SC Avitech Co SRL, societate administrată de către oamenii de afaceri Anton Gabriel Roescu și Traian Valentin Dogaru, doi foști angajați ai companiei care au devenit acționari în cote egale. Societatea a fost înființată de Silvio Vitenstein, persoana care s-a ocupat de softul pentru depistarea eventualelor nereguli de la referendumul din 2012 pentru demiterea președintelui aflat atunci la conducere, Traian Băsescu.

Firma a fost și în vizorul DNA, procurorii vizând legăturile pe care societatea le are cu Sebastian Ghiță.  În 2015, procurorii DNA au efectuat percheziții la sediul societății 2K Telecom SRL, fiind vizată o licitație a Ministerului Educației din 2013, pentru un proiect intitulat „Internet în scoala ta”, în valoare de aproximativ 26 milioane de euro. Asocierea Avitech Co – Omnilogic a câștigat licitatia, declarănd ca subcontractant pentru partea de infrastructură compania Romtelecom, actualul Telekom. 2k Telekom, care a beneficiat și ea de pe urma ocntractului, nu a fost menționată ca subcontractant, trezind suspiciunea procurorilor.

Până în luna mai 2016, era controlată de trei offshore-uri din Cipru, respectiv Avitech (Overseas) Co LTD – 60%, Zonix Investments Limited – 25,04% și Eaglelink Corporation Limited – 14,96%. Ulterior, cele trei offshore-uri au cesionat acțiunile la valoarea nominală către Anton Gabriel Roescu și Traian Valentin Dogaru.

Rasirom a câștigat un lot de consolare

Un singur lot a fost atribuit de Regia Autonomă Rasirom SA, a cărei activitate este coordonată de către SRI. Lotul 1 constând în în achiziția a 120 de camere de supraveghere cu circuit închis, tip “Speed Dome Outdor”.  Sistemul de camere este prevăzut cu funcția de detectare a mișcării, poate filma și pe timp de ceață sau pe timp de noapte și este montată, de regulă, pe stâlpi, prin dispozitive de fixare special proiectate în acest sens. Valoarea acestui lot fiind de 1,3 milioane de lei fără TVA.

Rasirom funcționează sub coordonarea SRI, ca fiind integrator de soluții de securitate fizică și informatică, cu securitatea cibernetică și fizică a structurilor critice naționale și europene precum și cu asigurarea obiectivelor naționale de interes strategic.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *