Unul dintre ultimele institute de cercetare deținut de stat este pe cale să falimenteze. Miza afacerii este de 80 de milioane de euro. Ministrul Florin Spătaru este pe cale să piardă o clădire iconică din București. Este vorba despre Închisoarea Malmaison unde a fost judecat primul lider comunist Petru Groza. Tot acolo au fost închiși liderii țărăniști Maniu, Mihalache și Corneliu Coposu. Nici sesizarea premierului Nicolae Ciucă nu a fost suficientă pentru a opri devalizarea IPROCHIM.

Institut de top închiriat pe 0.6 euro/mp în 2011

Institutul de Inginerie Tehnologică a fost înființat imediat după al Doilea Război Mondial și a fost specializat în cercetări științifice pentru industria chimică și petrochimică. După Revoluție, institutul a rămas în propoție de 73% în proprietatea statului. Acțiunile sunt gestionate de Ministerul Economiei. Mare parte din industria chimică a Egiptului sau Iranului a fost proiectată de specialiștii IPROCHIM.

În afară de activitatea de cercetare, IPROCHIM are și active deosebit de interesante din punct de vedere imobiliar. O clădire situată în centrul Bucureștiului, la o aruncătură de băț de Palatul Controceni este acum vânată de rechini imobiliari.

Clădirea a fost închiriată în 2011 cu prețul infim de 0,6 euro/mp. Prețul extrem de mic a fost justificat prin necesitatea unor investiții. Contractul a fost semnat în timpul mandatului de ministru al Economiei deținut de Ion Ariton. Ministrul fusese cercetat de Laura Codruța Koveși în perioada în care ea era procuror la Sibiu. A mai fost inculpat și în dosarul Gala Bute.

Chriaș cu valențe penale și delațiuni multiple

În mandatul unui ministru care făcea slalom printre dosare penale, chiriașul premiat cu un contract de 0.6 euro/mp nu putea să fie altfel. Dorian Schwartz, patronul Romgermed semna actul prin care activul cel mai important al IPROCHIM devenea clinica Romgermed la un preț foarte mic. Chiriașul se obliga să facă o investiție de 700.000 de euro pe durata contractului.

Clinica era acuzată că s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale între 2010 – 2014. În 2015, patronul Dorian Schwartz a fost reținut de procurori în acest caz. În 2016 el a denunțat o altă faptă penală pe care o făcuse: a plătit o mită de 2,8 milioane de lei către doctorul Alexandru Ciocîlteu.

Procurorii au anchetat și asocierea Romgermed cu Spitalul din Câmpina. Ultimul denunț al lui Scwartz a fost legat de fostul director al Biroului Român de Metrologie Legală. Acesta a fost arestat după ce a încasat de la Schwartz o mită pentru aranjarea unui contract.

Vor să închirieze la prețul de acum 12 ani

Contractul dintre Schwartz și IPROCHIM a expirat după cei zece ani de plată a unei chirii modice. Afaceristul a solicitat o chirie la fel de mică. El a primit un preț infim ca urmare a obligației de a face investiții, iar acum solicită un preț la fel de mic. Motivează faptul că trebuie să își recupereze investițiile.

Statul deține prin Ministerul Economiei 73% din institut. Contractul dintre IPROCHIM și clinica lui Dorian Scwartz a intrat și în atenția ministrului Claudiu Năsui. Acesta a făcut plângere penală.

Acest lucru nu îi împiedică pe actualii manageri ai institutului să negocieze cu Dorian Schwartz pentru a prelungi contractul de închiriere. Noul preț este de 3,05 eur/mp. Oamenii lui Florin Spătaru ignoră o ofertă de 20 de euro/mp primită de institut și un raport de evaluare.

Ofertă de 20 de euro/mp ignorată de Ministerul Economiei

În august 2022, expertul Romanița Bălășoiu ridica semne de întrebare referitoare la investițiile realizate de clinică. „IPROCHIM a inceput analiza devizelor trimise de Locatar, a
constatat multiple neconformitati, a indicat etapele de urmat pentru autorizarea lucrarilor si documentele necesare pentru verificarea lucrarilor” se arată în Raportul de Expertiză.

Expertul face vorbire și despre oferte primite de IPROCHIM pentru închirierea spațiului la o valoare de 20 euro/mp. Aceste oferte au venit pe adresa institutului în 2021, dar au fost ignorate de conducere.

Triunghi de interese în jurul lui Florin Spătaru

Managerul IPROCHIM este Tiberiu Țiclea. El este ginerele Anișoarei Cornilă, consilierul ministrului Florin Spătaru. Mai mult, Țiclea a externalizat serviciul de resurse umane al instituției către o firmă care are legături chiar cu tatăl său.

Informațiile sunt cuprinse într-un memoriu intern transmis Ministerului Economiei. Am adresat și noi aceleași întrebări lui Florin Spătaru. Răspunsul oficialiulor de la Economie a venit sec „În urma misiunii de control a Corpului de Control desfășurată la Societate, în baza raportului de control aprobat de ministru, în anul 2023, una dintre măsuri a fost transmiterea Sesizării către Agenția Națională de Integritate cu privire la un posibil conflict de interese în care s-ar putea afla directorul general al societății, domnul Tiberiu Țiclea.”

Cu toate acestea, deși au sesizat ANI cu privire la managerul de la IPROCHIM, funcționarii de la Ministerul Economiei au decis să-i prelungească mandatul de manager în data de 6 martie 2023. Cu o zi înainte de transmiterea răspunsului către Lumea Politică.

IPROCHIM proces

Ministerul Economiei ignoră un proces aflat pe rolul instanțelor

Răspunsul primit de la oficialii ministeriali susține că o hotărâre judecătorească obligă institutul să prelungească clinicii lui Schwartz contractul de închiriere cu 10 ani. În realitate, dosarul nr. 18081/3/2021 se judecă în continuare la Curtea de Apel din București.

„Chiria negociată și propusă de conducerea executiva actuală a Iprochim S.A. pentru perioada 2021-2031 (deci cu o componentă retroactivă), în pofida hotărârii judecătoreşti, nu este de doar 1,65 euro/mp, ci de 3,05 euro/mp pentru construcție (rezultată din suma dintre 1,65 euro/mp şi contravaloarea diferenței rezultate din dublarea cuantumului investiției minime, anume 1,4 euro/mp).” susține Ministerul Economiei.

Institutul și-a înlocuit avocatul înainte de proces

Dosarul invocat de Ministerul Economiei a beneficiat de reprezentare juridică externă. Într-un memoriu adresat premierului Nicolae Ciucă în februarie 2023 se arată faptul că avocatul a fost concediat chiar înainte de proces.

„Directorul general provizoriu, Tiberiu Țiclea a notificat pe data de 06.02.2023 avocații aleși anterior în aceste dosare că vor fi înlocuiți cu un alt avocat” se arată într-un memoriu depus de unul dintre acționarii minoritari ai institutului.

Pe data de 08 februarie 2023 era termen în procesul dintre IPROCHIM și clinica patronată de Dorian Scwartz.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *