Clotilde Armand

Clotilde Armand și-a început cariera politică în anul 2016, când a candidat din partea Uniunii Salvați Bucureștiul (USB) pentru postul de primar al sectorului 1. S-a clasat pe locul al doilea. În prezent, Clotilde Maria Brigitte Armand ocupă un post în Consiliul Local al sectorului 1.

Potrivit declarației de interese, Clotilde Armand, era, în 2016, acționar la fondul de pensii ENGIE/Natixis. Ea este și vicepreședinte al Asociației Române a Inginerilor Consultanți. Armand este membru al Consiliului Comerțului Exterior Francez în România și vicepreședinte al filialei sector 1 București a partidului USB, devenit ulterior USR.

Studii alese

Clotilde Armand a studiat la Massachussetts Institute of Technology și Ecole Centrale din Paris. Este născută în Franţa, familia sa locuieşte la Vichy în regiunea istorică Bourbonnais.

Ea este căsatorită cu matematicianul român Sergiu Moroianu, cercetător la Academia Română. Cei doi s-au stabilit în Romania în anul 1999 si au impreuna trei copii. Clotilde Armand a obținut cetățenia română în 2015.

Pagubă la bugetul de stat

O dată ce Armand Clotilde a intrat în atenția presei, au ieșit la iveală și alte informații despre franțuzoaica de la USB.

Firma de consultanță Egis, condusă de Clotilde Armand, începand cu anul 2013, a încasat 20 de milioane de euro de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Banii au fost plătiți pentru supervizarea lucrărilor la Autostrada Transilvania. În perioada 2012-2016, Egis a încasat aproximativ 22 de milioane de euro din supervizarea lucrărilor la autostrada Transilvania.

Primea bani chiar dacă nu lucra

Contractul, semnat între statul român și Egis International SA Franţa Sucursala Bucureşti, datează din anul 2004 și, așa cum au constatat și inspectorii Curții de Conturi, a fost întocmit în așa fel încât să-i avantajeze pe francezi.

Potrivit unei clauze din contractul încheiat în 2004, Compania de Drumuri trebuie să le plătească francezilor 30% din factura lunară previzionată de aceştia. Banii se plăteau și dacă lucrările pe şantier erau oprite.

Implicată în privatizarea Distrigaz

Acesta nu este singurul contract păgubos pentru statul român în care este implicată Clotilde Armand.

În perioada 2005-2010, franțuzoaica a lucrat ca manager executiv la Distrigaz Sud pentru București. Din 2010 a ocupat functia de director of Innovation & New Markets la GDF Suez Energie France în Paris.

În mai 2005, Distrigaz a fost privatizat, această mișcare fiind considerată unul dintre cele mai mari tunuri postdecembriste. Potrivit unui raport al Curtii de Conturi și în ziua de astăzi, românii plătesc francezilor facturi mai mari la gaze naturale. Pe de altă parte, Clotilde Armand susține că, o dată numită în funcție, a colaborat cu Direcția Națională Anticorupție și a organizat câteva flagranturi, reușind astfel să înlăture fosta conducere.

Egis preferă atribuirile directe

Conform datelor prezentate în Sistemul de Electronic de Achiziții Publice, Egis Romania a semnat 19 contracte după cumpărarea directă (fără licitație). Firma la care lucrează Chlotilde Armand a participat în total la 64 de licitații, dar din cauza concurenței, a câștigat una singură.

În septembrie 2018, când Armand se afla în opoziție, Egis România semna cu Ministerul Agriculturii șapte contracte în aceiași zi. Firma franceză oferea „Consiliere acordata prod agricoli în vederea înfiintarii si dezv formelor asociative” în fiecare dintre aceste contracte. Suma totală este de 15,9 milioane de lei (3,4 milioane de euro). La toate contractele, Egis România a fost singurul ofertant.

Compania de Apă Oradea, Apa Nova sau Primăria Sectorului 2 se regsesc printre clienții Egis România.

Eșecurile din infrastructură

Egis a făcut supervizarea la modernizarea DN29 Suceava – Botoșani. Contractul a fost câștigat în 2012, lucările au început în 2013 și s-au oprit pentru doi ani. Firma la care lucrează Clotilde a mai supervizat și lucrările de de pe DN 66 dintre Hațeg și Simeria. În 2011 s-a semnat contractul de 500.000 de lei, iar în 2016 lucrările nu erau încă finalizate.

Centura ocolitoare a Brașovului a fost la rândul ei supervizată de Chlotilde. Lucrările au durat 15 ani.

Anexele de 18.000 de lei ale Egis Romania

Cele 19 contracte atribuite direct firmei conduse de Clotilde Armand au fost încheiate de diferite primării din România.

Pentru niciun contract nu s-a organizat licitație. 16 dintre contracte au avut ca obiect „Întocmire Nota conceptuala si anexe”. Ca și cum ar fi fost trase la indigo, toate contractele au costat 18.000 de lei.

Același preț l-au avut și celelalte contracte care au avut denumiri ușor schimbate.

Averea lui Clotilde Armand

Potrivit declarației de avere din aprilie 2016, Armand Clotilde Maria Brigitte deținea, împreună cu soțul său, Sergiu Moroianu, nu mai puțin de zece terenuri. Două parcele în București (cumpărate în 2000, respectiv 2014). Soții Armand – Moroianu mai aveau șase terenuri în județul Dolj. Cei doi dețin și câte un teren în Argeș și Chișinău

Chlotilde Armand mai are și patru locuințe în București – două case și două apartamente. Ea deține un autoturism de teren, dar și tablouri și bijuterii în valoare totală de 11.000 de euro.

Bani mulți și venituri consistente

Clotilde Armand avea în conturi, în 2016, peste 400.000 de lei, aproximativ 188.000 de euro și 16.500 de dolari.

Pe de altă parte, Clotilde Maria Brigitte Armand a declarat plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate în valoare de 135.000 de euro și 41.000 de lei.

În 2016, Clotilde Armand a câștigat aproape 250.000 de lei ca director al Egis România. Ea a luat și 284.000 de lei de la Egis Bulgaria, unde făcea parte din management.

În același timp, Clotilde primea aproximativ 40.000 de euro anual din chiriile imobilelor și terenurilor pe care le deține. Cea mai importantă sumă vine de la casa din Enăchiță Văcărescu. Aceasta este închiriată către compania BPI Management Consulting.

Eludează taxele la stat?

În 2018 a încasat de la firma franceză 163.000 de lei. La acești bani s-au adăugat încă 281.000 de lei pe care i-a luat ca Persoană Fizică Autorizată.

Începând cu 2019, Clotilde nu mai apare ca manager la Egis, dar în același timp veniturile PFA Clotilde Marie Brigitte Armand au explodat la 602.000 de lei anual. Explicația poate să fie dată de faptul că ea se ocupă în continuare de managementul firmei Egis, dar facturează pe PFA ca să nu plătească dări mari la stat.

Este incompatibilă Clotilde Armand?

Articolul 88 din Legea 161/2003 spune că funcția de consilier local este incompatibilă cu cea de „funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la (…) regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă;”.

Egis Romania este de interes național din moment ce se ocupă de proiecte de importanță deosebită pentru infrastructura României. Mai mult, firma franceză are sediul în Sectorul 1 al Capitalei.

Funcția de manager deținută de Clotilde, mascată de contractul de management pe PFA, poate fi ușor asimilată funcției de președinte al companiei.

Join the Conversation

1 Comment

  1. Dar vreti sa o trimieti acasa la ea?
    sa fure in Franta nu in Romania,
    FIRCARE CU HOTII LOR
    Dar ce tupeu sa ai tu sa te candidezi iar?
    si mai prosti cine o voteza,
    NU VA INTELEG, sa sa duca sa gestioneze firmele frantizesti dar in Franta,
    daca in 20 de ani a facut 10 km de autostada …….

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *