Adrian Tudise
Cristian Tudose

Cristian Adrian Tudose este un poilitician cu ștate vechi de plată atât în activitatea de partid cât și în lumea afacerilor. Prima atestare documentară a vieții sale politice o găsim în anul 2008 când a depus la Agenția Națională de Integritate o declarație de avere din postura de director al societății Media Advertising și una din postura de director la Clean World.

Conform ambelor documente Tudose deținea un teren de 1300 mp în Chitila,  o casă de 130 mp în București și un teren de 500 mp în Comarnic. În conturile lui Tudose se găseau 13000 de euro, 3500 de dolari și 88.000 de lei. El încasase ca și director de general 11.000 de lei (nu se înțelege care firmă îi plătise salariul), iar soția sa, Ilona Laura Fodoroiu, un salariu aproape similar. La capitolul dividente, Tudose și Fodoroiu luaseră 860.000 de lei în anul precedent.

La 4 ani de la acest moment, Adrian Tudose candidează din partea Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PPDD) pentru funcția de senator. Averea i-a crescut cu un apartament în Grecia și o clădire de 333 mp în Galați, clădire adjudecată în urma unei executări silite realizată împreună cu un anume Stan Eugen. În conturile familiei Tudose – Fodoroiu stăteau în 2012 peste 400.000 de lei și 100.000 de euro, iar la capitolul încasări, Cristian Tudose se lăuda cu nici 30000 de lei primiți ca director general la Clean World SRL, iar soția sa, Ilona Fodoroiu , cu 32000 de lei primiți drept remunerație de la Media Advertising.

Cei doi soți dețineau 100% din capitalul social al celor două firme, ceea ce le adusese sub formă de dividente suma de 1,1 milioane de lei în anul 2011. În afară de aceste două firme, Cristian Adrian Tudose mai deținea participații la Media Advertising International și Mercur Consulting.

Media Advertising are în 2017 o cifră de afaceri de 6,1 milioane de lei și 34 de angajați  fiind o companie specializată în activități ale agențiilor de publicitate. Compania deține mai multe panorui publicitare, iar în anul în care Cristian Adrian Tudose s-a decis să candideze din partea PPDD la Senat, firma sa era într-un conflict cu Primăria Municipiului București în dosarul nr. 15792/3/2011, proces pe care l-a pierdut abia în anul 2018. Firma are amplasate mai multe panouri publicitare video în București, întregul proces fiind în strânsă legătură cu administrațiile locale.

Clean World SRL, cea de-a doua firmă a lui Adrian Tudose a înregistrat în anul 2017 o cifră de afaceri de numai 162000 lei. Media Advertising International a avut activitatea suspendată până în 2014, iar în 2017 nu a înregistrat rulaj. Mercur Consulting se ocupă tot cu un domeniu de activitate apropiat administrațiilor locale. Firma face amenajări peisagistice și a rulat în 2017 suma de 1,1 milioane de lei, bani încasați din activitatea a 12 angajați.

În trecut Tudose a mai fost implicat la Edco Outdoor SRL alături de Nitu Gabriela Elisabeta Eugenia și Florin Oprea.

Împreună cu soția sa, Ilona Laura Fodoroiu, politicianul a mai deținut părți sociale și la Street TV Media unde era asociat cu offshore-ul Adorian Investments Limited din Cipru, reprezentat de Anton Gabriel Roescu. Acest personaj este unul extrem de controversat care roiește în jurul multora dintre afacerile fostului deputat de Prahova Sebastian Ghiță. În 2008, Street TV Media a fost desființată.

Prin firmele soților Tudose / Fodoroiu s-au perindat Maria Marotineanu, o publicitară din sfera de influență a PSD, Bogdan Andrei Brâncuși, un referent de la Primăria Sectorului 1 sau un anume Lucian Ghindeanu.

Asociat și implicat în afacerile politicianului și ale soție sale a fost în decursul timpului și cumnatul lui Cristian Tudose, Marius Cosmin Fodoroiu. Acesta este director executiv în cadrul Primăriei Sectorului 1 în același loc în care cumnatul său este consilier local.

În declarația de avere din 2017, Tudose a semnalat faptul că atât el cât și soția sa au primit în jur de 1000 de euro de la Construcții Civile și Reabilitări SRL. Firma a fost fondată de Marius Fodoroiu și soția acestuia, Doina-Iulia în anul 2009. În 2012 societatea apare pe numele altor persoane: Mișu Hermina, Mihai Teodor Adrian și Homeag Cătălin Mihai.

În 2013 în firmă intră Ilona Laura Fodoroiu, soția consilierului local Cristian Tudose. A fost anul în care firma a rulat 4 milioane de lei din lucrări de construcții. Acest rulaj este aproape identic în anii care au urmat (până în 2017). Din anul 2015 Ilona Fodoroiu a părăsit structura patronală a societății Construcții Civile și Reabilitări. Vedem însă că în 2017 se regăsea ca și angajată.

Un an mai târziu, firma de construcții primea 54 de contracte atribuite direct de către instituții de învățământ din Sectorul 1. Prestările erau de spălat geamuri sau curățenie generală. În total, firma a primit 600.000 de lei din aceste „cadouri”. Acești bani se adaugă unor sume mult mai mari încasate din 2016 -2017 în baza a 185 de contracte semnate fără licitație pentru același tip de prestări. În firmă apare ca și persoană de contact Brâncuși Bogdan, angajat tot la Sectorul 1.

Modul de operare nu este nou. Firma Mercur Consulting la care Tudose a fost implicat și-a schimbat denumirea în Landschaft Mixt SRL și a primit în 2018 un număr de 4 contracte de curățenie de la instituții de învățământ din Sectorul 1. Valoarea plătită de administrație fostei firme a consilierului – 100.000 de lei. Mihai Maria Alina apare ca fiind reprezentantul legal al societății în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Cea mai mare afacere a consilierului local al PSD din Sectorul 1 s-a desfășurat la Galați. Singura legătură aparentă a lui Andrei Cristian Tudose cu orașul de pe malul Dunării este o clădire de 333 mp consemnată în declarațiile de avere ca provenind dintr-o executare silită. Tudose deține clădirea împreună cu Eugen Stan.

În spatele mențiunii apparent minore stă o afacere care a surescitat interesul DNA și a generat zeci de procese civile. În 2002 Stan și Tudose au revendicate 1,5 hectare de teren în Galați. Pentru că restituirea nu era posibilă s-a realizat o evaluare conform căreia prețul mediu în zonă era de 280 euro/mp. În total, Tribunalul Galați a admis în dosarul nr. 2021/121/2009 despăgubiri de 4,2 milioane de euro. La această sumă s-a adăugat în 2016 3,95 milioane de lei conform deciziei luate de magistrații de la Judecătoria Sector 5 în dosarul nr. 4272/302/2016.

Conform presei locale din Galați, „evaluatorul” Vasile Bideaua a făcut 3 rapoarte prin care a supraevaluat terenul, însă el nu avea dreptul să facă evaluarea terenului deoarece nu este evaluator, ci expert topograf. Cazul a ajuns la DNA abia în 2015 dar procurorii anti-corupție l-au declinate către Parchetul Judecătoriei Galați care l-au clasat.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *