Mircea Geoană a acordat vineri un interviu în exclusivitate Digi24, la împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de către armata rusă. „Putin, prin discursurile sale de la Kremlin și de pe stadion arată că trăiește într-o lume paralelă”, spune secretarul general adjunct al NATO.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24, secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană, face bilanțul unui an de război.

„În primul rând, cred că președintele Putin, atât discursul, cât și evenimentul de pe stadion, arată că trăiește într-o lume paralelă, imaginează un război ficțional cu Occidentul și cu NATO. Nu e adevărat, nu căutăm război, căutam doar să ne apărăm interesele și aliaâii. Și asistăm și la un fel de idiologizare a politicii externe a Rusiei, pentru că ceea ce a facut în acel discurs, pe lângă fabulațiile pe care le-am văzut, încearcă să descrie relațiile dintre Rusia și Occidnetul democratic într-o tenta ideologică, vestul decadent, versus Rusia care încearcă să păstreze valorile tradiționale. Este un „război pentru apărarea patriei”. Nici gând de așa ceva. Pe de o parte, e nevoia de a comunica pentru propriul popor un anumit tip de mesaj de mobilizare, de o lume paralelă, în același timp e clar că e un proces mai lung, aici și China intervine dintr-o anumită perspectivă în care se crează un front ideologic de valori, de idei, de frântură între Rusia și Occident, și între noi, sistemul democratic și sistemele autoritare”, a declarat Mircea Geoană.

„Moldova are o șansă istorică, cred că noi toți avem o șansă istorică pentru că Moldova are acum, dupa o perioadă de 30 ani, șansa să revina în Europa. De aceea cred că interesul nostru, al Romaniei, al NATO, UE e să ajutam Moldova să-și depășească această capcană geopolitică. Este o perspectivă reală ca Moldova să se alăture Occidentului. Rusia știe acest lucru și încearcă să blocheze acest lucru. Prin forță militară nu, pentru că nu este acum suficient de numeroasă și capabilă să ocupe Odesa, și după să vină spre Transnistria. Nu vedem acest risc de natură pur militară, dar Rusia a declanșat, cum a încercat să facă și în Muntenegru în 2006, întreg arsenalul de război hibrid în Moldova. Tot ce înseamnă de la intimidarea strategică, anularea decretului din 2012, război cibernetic, acțiuni de destabilizare internă”, a mai spus Mircea Geoană.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *