După moartea Papei Francisc, Biserica Catolică se pregătește de o tranziție care-i va determina direcția pentru viitorul apropiat. Fiind primul papă latino-american și primul papă iezuit, Francisc a adus o schimbare semnificativă organizației bisericești din poziția de Episcop al Romei – pontificatul franciscan s-a concentrat pe dreptate socială, probleme de mediu și pe transformarea Bisericii într-o unitate ceva mai incluzivă decât în trecut, scrie Newsweek.
Acum, Colegiul Cardinalilor se pregătește să se reunească la Vatican pentru un conclav în care va fi ales un nou papă și în care se va contura și viitorul Bisericii. Alegerea lor nu va fi doar pentru un lider spiritual pentru cei 1,37 miliarde de catolici, dar va fi una pentru o nouă doctrină a Bisericii și pentru felul în care va relaționa ea cu credincioșii.
Va continua oare succesorul lui Francisc reformele sale progresiste? Sau se vor îndrepta cardinalii, din nou, spre conservatorism teologic. Răspunsul va deveni clar la puțin timp după ce vom vedea simbolicul fum alb ieșind din Capela Sixtină.
Influența Papei Francisc asupra alegerii
Următorul papă va conduce o organizație bisericească profund influențată de Papa Franscisc. Pontificatul său a însemnat schimbări structurale serioase – inclusiv prin descentralizarea puterii Vaticanului și prin numirea unui număr mai mare de cardinali non-europeni decât în oricare alt pontificat.
„Papa Francisc a ales majoritatea cardinalilor cu drept de vot în conclav”, spune Ulrich Lehner, profesor de teologie la Universitatea Notre Dame.
„Totuși, stilul său de guvernare, caracterizat prin decizii unilaterale luate fără consultarea Colegiului a făcut imposibilă formarea de relații interpersonale între cardinali”, a adăugat expertul citat.
O problemă fundamentală ține de cazurile de abuzuri sexuale din interiorul Bisericii – problemă care a divizat clerul.
Cine sunt favoriții
Speculațiile privind viitorul Bisericii Catolice și succesorul Papei Francisc au început încă de când părintele a intrat în spital din cauza problemelor sale de sănătate. Conform observatorilor, cele mai mari șanse le au cinci cardinali – Luis Antonio Tagle (Filipine), Pietro Parolin (Italia), Peter Turkson (Ghana), Peter Erdo (Ungaria) și Angelo Scola (Italia).
Potrivit The Guardian, alți doi potențiali candidați la succesiunea papală, cardinalii Timothy Radcliffe și Vincent Nichols, au declarat în cadrul unei conferințe de presă susținute luni la Londra că nu se consideră potriviți pentru a prelua funcția de Papă.
Cardinalul Radcliffe, care are 79 de ani, a declarat reporterilor: „Cred că Duhul Sfânt este mult prea înțelept ca să se gândească la mine măcar pentru cel mai scurt moment”.
În același timp, Cardinalul Nichols, care va împlini 80 de ani în noiembrie, a spus că este „prea bătrân și că nu este capabil”.
Luis Antonio Tagle
Cardinalul filipinez Tagle, în vârstă de 67 de ani, este considerat unul dintre cei mai puternici candidați să devină succesorul Papei Francisc. La fel ca Franscisc, Tagle este un susținător al incluziunii, evanghelizării și are experiență semnificativă în Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor. El era și un personaj de mare încredere în cercul de apropiați al Papei Francisc.
„Per total, cred că faptul că Francisc a numit peste 100 dintre cardinalii cu eligibilitate la vot va avea un impact profund asupra rezultatului. E foarte probabil că nu vom vedea o schimbare de direcție față de prioritățile pontificatului lui Francisc”, spune Cristina Traina, profesoară la Universitatea Nordvestică din Illinois, SUA.
Faptul că Tagle este asiatic ar putea, de asemenea, să reprezinte un avantaj pentru el, în condițiile în care Catolicismul cunoaște o creștere rapidă pe continent, mai ales în Filipine.
Pietro Parolin
Cardinalul Pietro Parolin, actualul secretar de stat al Vaticanului, în vârstă de 70 de ani, un oficial cu experiență al Papalității, a jucat un rol important în afacerile diplomatice ale statului papal.
El ocupă această funcție importantă din 2013, de la începutul pontificatului lui Francisc, și a participat la negocieri importante cu guverne din Asia și Orientul Mijlociu.
Parolin este văzut ca un teolog moderat, un personaj care ar putea să ofere stabilitate dar și să păstreze din reformele lui Francisc. Legăturile sale profunde cu birocrația papală ar putea să-l facă un candidat puternic pentru cei care susțin continuitatea.
Peter Turkson
Cardinalul Peter Turkson, în vârstă de 76 de ani, este un personaj cunoscut bine în cercurile susținătoare ale dreptății sociale, la Vatican. Ca fost șef al Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale, Turkson a fost foarte vocal pe probleme precum schimbările climatice, sărăcie și dreptate economică.
Dacă va fi ales, Turkson va fi un papă aparte – primul Suveran Pontif african după secole întregi. Ar fi abia al doilea după Papa Gelasius (492-496), care a fost suveran pontif acum mai bine de 1500 de ani.
Peter Erdo
Unul dintre principalii candidați conservatori, cardinalul ungar Peter Erdo, în vârstă de 72 de ani, este un respectat cărturar al legii canonince și un susținător al tradiționalismului și conservatorismului în Biserica Catolică.
Anterior, a fost șef al Consiliului Conferințelor Episcopilor Europeni și a susținut ferm ortodoxia teologică catolică.
Un pontificat al lui Erdo ar însemna o îndepărtare de politicile lui Francisc și o revenire la un tip de conservatorism catolic care a definit pontificatele Papei Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyla) și Papei Benedict al XVI-lea (Josef Ratzinger).
Angelo Scola
Cardinalul italian Angelo Scola, în vârstă de 82 de ani, este un vechi candidat pentru funcția papală și s-a numărat printre posibilii favoriți din 2013, în conclavul care l-a ales pe Jorge Bergoglio să devină Papa Francisc.
Fost arhiepiscop de Milano, Scola este un cardinal cu o doctrină teologică bine fundamentată și susține o biserică centralizată și bine ierarhizată, spre deosebire de adepții reformelor franciscane.
Vederile sale conservatoare și tradițonaliste l-ar putea face un candidat puternic pentru cei care și-ar dori o întoarcele de la reformismul lui Francisc, însă vârsta sa înaintată ar putea să fie detaliul care îi scade șansele.