Alegeri 2024: În paralel cu „rotativa” liberalii și social-democrații duc o luptă acerbă pentru București. PNL a câștigat alegerile cu Nicușor Dan, un primar pe care nu-l va mai susține și în 2024. Cu toate acestea, liberalii guvernează sub conducerea acestuia, în parteneriat cu USR. În acest timp, social-democrații pot decât să se uite de pe margine la felul în care se împart contractele.

Dacă din punctul de vedere al banilor, liberalii par a fi în avantaje deoarece sunt la „guvernare locală” și pot măcar să-și angajeze activul de partid la primărie, din punct de vedere electoral, avantajul este de partea PSD.

Ceea ce trebuie subliniat este că pentru a obține doi consilieri locali este nevoie de 5000 de voturi. Asta face ca partide ca PMP, Forța Dreptei, PPUSL sau chiar ALDE să prindă unele consilii locale.

Sondajele sperie PNL și oferă un avantaj PSD

Social democrații se mențin în jurul a 30% în preferințele electoratului din București. Acest lucru este posibil și din cauză că au primari în patru dintre sectoarele capitalei. De asemenea, performanțele USR – PNL au făcut ca scorul social democraților să se conserve și, pe alocuri, chiar să crească.

Fostul partid al lui Nicușor Dan se menține în jurul a 15% la nivelul capitalei cu o ușoară tendință de scădere. Entuziasmul a dispărut la electoratul USR, iar performanța administrativă ștearsă a ajutat din plin la acest aspect.

AUR nu a participat la ultimele alegeri așa că cele 15 – 20% care vor fi adunate de partidul lui George Simion vor complica și mai tare calculele.

Liberalii declară un 17% în sondajele oficiale, dar în spatele ușilor închise cifrele arată înfiorător. În unele sectoare PNL ar aduna cu greu 7% din sufragii. Per total, PNL a ajuns la un 12% în preferințele electoratului.

Previziunea Lumea Politică: Gabriela Firea nu iese primar general fără sprijinul lui Robert Negoiță.

PSD și PNL dificultăți pentru majoritatea din CGMB

În total la Consiliul General sunt 55 de consilieri. În momentul acesta PSD are 21 de consilieri, USR – 17, PNL – 12 și PMP – 5 consilieri.

Alegeri 2024: Cu 30% din sufragii, PSD ar mai băga în Consiliul General numai 18 oameni. Practic, social democrații ar pierde trei mandate. Cu 12%, PNL ar avea în CGMB numai 6 consilieri, la jumătate față de prezent. USR ar spera la 9 consilieri generali. În schimb ar apărea 11 consilieri de la AUR. PMP poate să spere la 5 consilieri împreună cu Forța Dreptei. În consiliu mai poate intra PPUSL-ul care se bazează pe imaginea lui Piedone.

Chiar dacă la redistribuire PSD și PNL ar mai putea să bage câte un consilier general, cei 26 de aleși nu vor putea să facă majoritatea în consiliul de 55 de oameni.

Negocieri dure PSD și PNL

Problema unei liste comune PNL – PSD este tot mai discutată în ultima perioadă, mai ales că fără ajutorul liberalilor, social democrații ar putea să piardă primării. Fără liste comune, Sectorul 1 și Sectorul 2 rămân la USR ceea ce ar fi o mare lovitură pentru PSD. Astfel, liderii din Kiseleff ar achiesa la ideea de a face niște cadouri liberalilor loviți de sondaje.

Dacă s-ar candida cu drepturi egale PNL și-ar conserva locurile și ar păstra 12 consilieri general, iar PSD ar pierde 9 locuri în consiliul general. Cea mai aproape de adevăr variantă este cea în care PSD bagă doi consilieri și PNL unul singur. Asta ar face ca social democrații să prindă 16 locuri și liberalii numai 8. Asta ar limita egal pierderile de electorat pentru ambele partide.

Previziunea Lumea Politică: Listă comună PNL – PSD în care primii doi candidați vor fi social-democrați și al treilea liberal.

Alegeri 2024: Sectorul 1 – dorit de liberali

La Sectorul 1 este cel mai complicat calcul. PSD îl are pe fostul ministru al comunicațiilor, Alex Petrescu în pole-position pentru fotoliul de primar. Liberalii vin cu Sebastian Burduja, dar dacă acesta pleacă președinte la PNL București sau Ministru de Finanțe nu va mai putea să conducă filiala PNL Sector 1.

La Sectorul 1 liberalii au numai 6 mandate, iar PSD are 9 mandate. Cele două partide trebuie să se asigure că vor păstra cel puțin 14 consilieri pentru a avea majoritate. În cazul în care AUR va obține 6 mandate, iar USR nu va pierde mai mult de unul din cele nouă avute în prezent, lucrurile se complică.

Daniel Tudorache are încă foarte mult de spus în Sectorul 1. În cazul în care el candidează, liberalii și social democrații nu vor putea să o învingă pe Clotilde Armand. Liberalii doresc primarul de sector dar încă nu au profilat un candidat.

Previziunea Lumea Politică: PNL obține Sectorul 1 dacă cedează fotoliul de primar din Sectorul 6.

Alegeri 2024: Sectorul 2 – Liviu Negoiță vs. Cristi Popescu

negoita popescu

La sectorul 2 lupta în coaliție se va da între eternul candidat Cristi Popescu și noi intratul în PNL, Liviu Negoiță. Fostul primar PDL al sectorului 3 s-a reactivat în filiala condusă de Monica Anisie și este cel mai probabil în postura de a candida la primăria de sector.

La rândul său, deputatul Cristi Popescu este la a treia încercare de a deveni primar al Sectorului 2. Prima dată nu a fost candidat deoarece USL-ul a cedat sectorul către PSD. A doua oară, PNL-ul l-a cedat către USR.

Acum PSD are 10 consilieri în Sectorul 2, PNL are 6 consilieri, USR are 9 consilieri, iar PMP are 2 consilieri. Coaliția de guvernare trebuie să nu piardă mai mult de doi aleși pentru a păstra majoritatea.

Previziunea Lumea Politică: Monica Anisie dispare, iar PSD are cele mai mari șanse să desemneze candidatul.

Alegeri 2024: Sectorul 3 – afacere social democrată

La sectorul 3 lucrurile sunt mai complicate. Robert Negoiță are un dosar penal de omor în cazul muncitorilor care au decedat în timpul unor lucrări neautorizate și coordonate de edil. El se află și într-un conflict cu Gabriela Firea căreia i-a „furat” mandatul trecut de primar general după ce a candidat în afara PSD. Nu în ultimul rând, Negoiță se află în conflict și cu Daniel Băluță căruia i-a furat, de această dată fără ghilimele schițele unui proiect de pasaj.

PSD împreună cu partidul lui Negoiță au 13 consilieri în CLS3. PNL are șapte consilieri. Așadar șansele ca acolo USL 2.0 să piardă majoritatea sunt aproape nule. Singura necunoscută este câți consilieri vor lua liberalii la negocieri într-un sector unde social democrații fac majoritatea aproape singuri. PSD este condus la Sectorul 3 de Raul Bădulescu, iar PNL de Andrei Baciu susținut puternic de europarlamentarul Cristian Bușoi.

Previziunea Lumea Politică: Dacă Robert Negoiță nu mai candidează sau candidează independent, PNL și PSD vor susține candidatul social-democrat care poate fi Raul Bădulescu sau Honorius Circa.

Alegeri 2024: Sectorul 4 – joc închis

Cu un primar care a câștigat mandatul cu aproape 60%, social-democrații stau liniștiți în Sectorul 4. Ei au 11 mandate față de 5 ale liberalilor. Probabil că, în cazul listelor comune, PNL va fi nevoit să cedeze cel puțin un mandat. Dacă se candidează pe liste separate, PNL riscă să nu bage niciun consilier. Aceasta este cea mai slabă filială liberală. La Sectorul 4, PNL este condus de incolorul Pavel Popescu care este secondat de nașul interlopului Fardin Amet, Silviu Mototolea.

În același timp, AUR poate să supra-performeze în Sectorul 4 unde deputatul Antonio Andrușceac are o organizație puternică. În cazul în care AUR obține șapte mandate, iar USR nu pierde mai mult de două din cele nouă mandate deținute în prezent, PNL și PSD nu vor avea majoritatea în Consiliul Local.

Previziunea Lumea Politică: Daniel Băluță câștigă fără probleme Sectorul 4.

Alegeri 2024: Sectorul 5 fără previziuni

candidati sector 5

La sectorul 5, PSD are 10 consilieri locali, iar PNL are 6 consilieri. Cu toate acestea, sondajele indică faptul că fiul lui Piedone are un avantaj datorat popularității uriașe de care se bucura tatăl său înainte de a fi închis. PPUSL are 4 mandate de consilier și probabil că va obține cel puțin șapte la viitoarele alegeri. Cu un AUR care-l promovează intens pe fostul primar general Ștefănel Dan Marin, este posibil ca acest partid să obțină un scor bun în Sectorul 5. Deja un AUR cu cinci consilieri ar face fragilă majoritatea USL 2.0.

PSD a promovat intens city-managerul sectorului. Rareș Hopincă se pregătește să atace funcția de primar al Sectorului și ar avea șanse numai într-o alianță cu PNL. La rândul său, fostul director al Transelectrica, liberalul Oleg Burlacu are o ofensivă de imagine.

Previziunea Lumea Politică: În cursa pentru primărie intră cu șanse egale Vlad Popescu Piedone și candidatul PNL – PSD, Rareș Hopincă sau Oleg Burlacu. Cu un candidat AUR care ar performa și un candidat USR care să nu se facă de rușine, cine obține peste 20 de procente devine primar.

Alegeri 2024: Sectorul 6 cerut insistent de PSD

La Sectorul 6 liberalii au, cel puțin în teorie, singurul primar din București. Cu toate acestea poziția lui Ciprian Ciucu în partid a fost slăbită. El a demisionat din funcția de președinte al PNL București și încă nu este considerat de mulți lideri ca fiind un om „al partidului”. El a venit în PNL după ce a fost membru al formațiunii politice M10 înființată de Monica Macovei.

Apropierea lui Ciucu de USR este un alt aspect fierbinte al negocierilor dintre PNL și PSD. Liberalii au în prezent opt mandate în Consiliul Local. Social democrații de la Sectorul 6 au 9 consilieri. Dacă ar candida pe liste comune ei ar putea să-și mențină pozițiile. Cu toate acestea, PSD dorește cu ardoare sectorul 6 și l-ar putea obține dacă cedează Sectorul 1 liberalilor.

În acest caz, Ciprian Ciucu ar candida independent susținut de USR și ar complica și mai tare calculele politice. Și acesta este un sector unde AUR poate să performeze. Valentin Florea, un candidat necunoscut main-stream-ului a reușit să aibă o structură de partid demnă de formațiunile vechi și se așteaptă la un scor bun. Cu un scor de 20% AUR speră la șapte consilieri. Dacă Ciucu candidează independent, USR își păstrează cei opt consilieri și astfel, USL 2.0 nu ar face majoritate indiferent de primar.

Previziunea Lumea Politică: PNL va ceda sectorul 6 pentru Sectorul 1. Candidatul PSD va fi fostul primar Gabriel Mutu. Cu toate acestea social-democrații testează și pe consilierul general Adrian Vigheciu sau antreprenorul Constantin Tomescu pentru această funcție.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *