Un consilier superior din cadrul Direcției Economice a Primăriei Bacău a primit preaviz de concediere, situație pe care o consideră o răzbunare pentru că a semnalat un caz de corupție în instituție.

Deși oficial decizia se bazează pe evaluarea negativă a activității sale, angajatul acuză că este victima unei răfuieli după ce a denunțat nereguli confirmate ulterior de instanță.

Mihai Mihăilă, care are handicap accentuat permanent, a primit pe 15 aprilie preavizul de concediere de 30 de zile, pe motiv că activitatea sa din 2024 a fost evaluată cu calificativul “nesatisfăcător”.

„A fost un raport de evaluare ilegal, întocmit de un director numit în funcție ilegal. Fiecare frază din acel raport este o minciună. Am fost dat afară pentru că de 3 ani și jumătate mă lupt cu mafia din Primărie”, a declarat Mihai Mihăilă, citat de B1TV.

Denunț la DNA urmat de presiuni

În 2021, Mihăilă a depus o plângere penală la DNA împotriva unor colegi pe care i-a acuzat că au redus de 50 de ori, în mod ilegal, impozitul pentru un imobil al unei societăți comerciale din Bacău. În septembrie 2024, instanța a dat o decizie definitivă prin care doi dintre funcționarii acuzați au fost condamnați penal și obligați să achite solidar prejudiciul adus bugetului local.

Conform declarațiilor sale, de când a făcut sesizarea la DNA, Mihăilă a fost supus unei serii de presiuni, hărțuiri și amenințări atât la serviciu, cât și în afara acestuia.

„Adevărul” primarului, contrazis de documente

Primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu susține că decizia de concediere este justificată: „Eliberarea din funcție a domnului Mihăilă se realizează conform legii ca urmare a evaluării activității dumnealui cu calificativul de nesatisfăcător timp de doi ani consecutiv. În acest moment este perioada de preaviz.”

Referitor la dosarul de corupție, primarul a afirmat că „sesizarea de către domnul Mihăilă, în calitate de avertizor de integritate, s-a finalizat cu o achitare a funcționarilor reclamați și implicit cu obligativitatea ca Primăria să plătească acestor oameni salariile pe ultimii 3 ani, timp în care au fost prin tribunale. Judecătorii au stabilit, practic, că fapta nu există.”

Informațiile publice contrazic însă afirmațiile primarului. În septembrie 2024, toți inculpații au fost condamnați definitiv, unul primind 3 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de 3 ani. Toți acuzații au fost obligați să achite solidar suma de 54.484 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului local.

Doi dintre inculpați au recunoscut comiterea infracțiunilor și au rămas cu condamnările, în timp ce alți doi au depus o cale extraordinară de atac și au obținut achitarea în martie 2025 la Înalta Curte. Motivul achitării nu a fost că “fapta nu există”, ci că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Mihăilă a anunțat că va contesta în instanță atât raportul de evaluare, cât și preavizul de concediere.

 

Constantinescu Gabriel

Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții....

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *