Apa contaminată cu substanțe chimice și agenți patogeni în urma distrugerii barajului ucrainean Nova Kahovka se îndreaptă spre litoralul românesc. Potrivit surselor militare ucrainene și informațiilor prezentate de nytimes.com, apa afectată conține substanțe toxice provenite din latrine, gropi de gunoi și cimitire, dar și resturi de animale și pești morți. Până în prezent, această apă a acoperit deja o suprafață de peste 1.000 de kilometri pătrați din Marea Neagră.
„Depinde în mare măsură de starea vremii. Cert este că în următoarea săptămână, poate puțin mai mult, poluarea va ajunge în zona noastră“, a precizat Florin Timofte, președintele Consiliului Științific al INCDM, pentru „Adevărul“.
Avertisment privind pericolul adus de apa contaminată
Într-un efort de monitorizare a calității apei, autoritățile române au planificat trimiterea unei nave specializate în largul Mării Negre pentru a evalua situația. Experții avertizează cu privire la pericolul pentru sănătatea publică reprezentat de aceste ape infestate, inclusiv riscul de răspândire a bolilor cu transmitere digestivă, cum ar fi holera.
„Impactul aprovizionării cu apă, al sistemelor de canalizare și al serviciilor de sănătate publică din regiune nu poate fi subestimat“, a declarat doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Deși Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a afirmat că nu au primit alerte oficiale privind riscul de răspândire a bolilor cu transmitere digestivă, instituția va monitoriza constant calitatea apei Mării Negre prin prelevarea de probe în județele Tulcea și Constanța. În cazul în care se constată o contaminare a apei costiere, populația va fi informată și îmbăierea va fi interzisă. INSP reacționează prompt la posibile contaminări neașteptate și ia măsuri imediate pentru protejarea mediului și a sănătății publice.
„Până în acest moment nu am fost înștiințați cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme. În cazul în care, în urma analizelor rezultă o posibilă contaminare a apei costiere, populația va fi înștiințată iar îmbăierea va fi interzisă. Specialiștii INSP urmăresc permanent site-urile și recomandările oficiale și pot reacționa în cazul în care există posibilitatea unei contaminări neașteptate a unor factori de mediu”, a precizat instituția.
Leave a comment