Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a cerut Biroului Electoral Central (BEC) eliminarea unei postări de pe Facebook în care gazetarul Cristian Tudor Popescu anunța că îl va vota în primul tur al alegerilor prezidențiale pe candidatul Alianței, Crin Antonescu, însă instituția a decis, în ședința de marți, să nu ceară rețelei de socializare să șteargă mesajul, potrivit unui comunicat de presă transmis de BEC.
„Materialul încărcat la data de 14 aprilie pe platforma online foarte mare Facebook de utilizatorul cu numele Cristian Tudor Popescu și indicativul CTPopescu – regăsit la următorul URL (…) – reprezintă o opinie politică exprimată în cadrul unui demers jurnalistic, astfel încât nu poate fi considerat material publicitar politic”, a motivat BEC.
„Din analiza conținutului postării (…) reiese că materialul respectiv nu reprezintă material publicitar politic în sensul art. 16 alin. 5 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 1/2025”, menționează instituția.
Marți, Biroul Electoral Central a anunțat că a dispus scoaterea de pe rețelele sociale a peste 600 de postări întrucât reprezentau propagandă electorală, fără respectarea normelor legale. Au foste eliminate materiale postate atât pe conturile candidaților sau a unor persoane alese sau numite în funcții de demnitate publică, cât și postări ale persoanelor fizice fără funcții alese.
„În perioada 4-12 aprilie 2025, au fost emise un număr de 175 de decizii de admitere a plângerilor care vizau materiale publicitare politice cu conținut ilegal, respectiv un număr de 104 de decizii de respingere”, a precizat BEC. În cazul a 41 de plângeri admise, au fost vizate postări ale unor persoane fizice care nu dețin „funcții elective sau alte funcții publice, dar sunt actori politici”.
Prin deciziile de admitere s-a dispus înlăturarea de pe platformele online foarte mari a unui număr total de 609 materiale publicitare politice cu conținut ilegal, din care 149 au fost postate de către persoane fizice care nu dețin funcții elective ori alte funcții publice, dar care sunt actori politici, fără respectarea dispozițiilor legale care reglementează semnalarea prin etichetare a materialelor de propagandă electorală.
Cu privire la restul de 460, s-a constatat fie că aparțin unor actori politici care candidează ori dețin funcții elective ori alte funcții publice, fără respectarea dispozițiilor legale care reglementează semnalarea prin etichetare a materialelor de propagandă electorală, fie că au fost postate pe conturi a căror autenticitate nu poate fi verificată, arată comunicatul BEC.
Tot marți, BEC a anunțat că persoanele fizice care nu dețin funcții elective ori alte funcții publice și care postează pe conturile personale, deschise pe platformele online foarte mari, în mod preponderent și repetitiv, materiale de propagandă electorală dobândesc calitatea de actori politici cu potențial de influențare a electoratului și au obligația să eticheteze acele materiale, pentru a nu fi considerat conținut ilegal.
Nicușor Dan a acuzat BEC de cenzură, după ce peste 150 de cetățeni români neafiliați politic au avut postările șterse de pe platformele de socializare, deoarece și-au exprimat opinii despre candidații la alegerile prezidențiale.