Suveraniștii vor să schimbe legea Curții Constituționale a României. Noul proiect legislativ depus de parlamentarii AUR propune modificarea Legii nr. 47/1992 pentru a limita capacitatea autorității de a interveni în procesele electorale.
Proiectul a ajuns deja în parlament și vizează interzicerea anulării alegerilor în urma validării etapelor și modificarea criteriilor eliminare a candidaților din cursa electorală.
„Considerăm că invalidarea fiecărui tur al alegerilor pentru alegerea președintelui României se poate dispune numai în baza unei contestații temeinic motivate sau în baza propunerii de invalidare temeinic motivată a Biroului Electoral Central determinată de fraude grave, nefiind posibilă revenirea asupra unei hotărâri pronunțate ori invalidarea din oficiu a întregului proces electoral după validarea fiecărei etape legale.
Totodată vom propune ca toate contestațiile cu privire la înregistrarea sau neînregistrarea candidaturii la funcția de președinte al României însoțite de probele care justifică invalidarea se soluționează de Curtea Constituțională cu votul majorității judecătorilor în termenele prevăzute de lege pentru alegerea președintelui României și pot viza numai existența condițiilor constituționale pentru existența dreptului de a fi ales ori neîndeplinirea condițiilor prevăzute de această lege pentru înregistrarea candidaturii. Aceste probe se depun odată cu o contestație sub sancțiunea decăderii”, a declarat Gianina Șerban, deputat AUR.
Astfel, Biroul Electoral Central nu ar mai putea decide eliminarea unui candidat, ci Curtea Constituțională a României, și numai în urma prezentării unor argumente strict constituționale.
„Drepturile românilor nu pot fi anulate de unii judecători, chiar fiind aceștia și judecători la Curtea Constituțională. Ceea ce s-a întâmplat în cazul domnului Călin Georgescu, ceea ce s-a întâmplat în cazul doamnei Diana Șoșoacă, sunt situații cu care România și românii nu trebuie să se mai întâlnească. Toți românii trebuie să aibă dreptul să candideze, așa cum prevede Constituția României. Nu trebuie să ne jucăm cu democrația și cu legile țării. Trebuie să respectăm întocmai acest drept, și anume dreptul de a alege și de a fi ales. Vom lupta până la capăt pentru ca democrația în România să nu fie îngropată”, a mai precizat Gianina Șerban.
Suveraniștii susțin că proiectul legislativ are ca scop prevenirea unor ,,abuzuri” cu impact în procesul electoral și protejarea democrației în România.