Bulgaria afirmă că este pregătită să reorganizeze imediat controalele pe aeroporturi în cazul în care va fi admisă în spațiul Schengen în ianuarie. Ministrul de Interne bulgar, Kalin Stoianov, a menționat că țara a primit un raport pozitiv la sfârșitul lunii noiembrie. El și-a exprimat speranța că parlamentul olandez va vota în favoarea aderării Bulgariei la Schengen în zilele următoare.
Austria rămâne împotriva aderării, susținând că spațiul Schengen nu funcționează așa cum ar trebui, în general. Mai mult, Bulgaria a renunțat recent la o taxă pentru tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său, după ce Ungaria a amenințat să blocheze aderarea țării la zona de liberă circulație Schengen. Parlamentul bulgar a votat în unanimitate pentru renunțarea la taxa excepțională, care viza gazul rusesc tranzitat prin gazoductul TurkStream către Ungaria și Serbia, transmite B1TV.
În câteva zile va fi instituită o nouă tehnică de testare a şoferilor pentru depsitarea alcoolului şi a drigurilor. Separat, a fost consolidată o structură în sectorul criminalistic al Ministerului de Interne, a afirmat Kalin Stoianov, ministrul de interne bulgar.
Bulgaria a renunțat luni la o taxă pentru tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său, după ce Ungaria a amenințat cu veto cererea de lungă durată a țării de a adera la zona de liberă circulație Schengen.
Parlamentarii au susținut în unanimitate propunerea de a renunța la taxa excepțională de 20 de leva (10 euro) pe megawat oră (MWh) pentru gazul rusesc provenit din gazoductul TurkStream și livrat către Ungaria și Serbia.
Măsura a fost aprobată pe 13 octombrie și urmărea „scăderea profiturilor” Gazprom, dar s-a dovedit dificil de aplicat, pentru că gigantul rusesc al gazelor nu a plătit niciodată nicio sumă pentru volumele pe care le-a tranzitat.
Atât Budapesta, cât și Belgradul, încă puternic dependente de sursele de energie rusești și dornice să-și mențină legăturile bune cu Kremlinul, au criticat tariful excepțional drept „o mișcare ostilă” care le punea în pericol securitatea energetică.