Bursa de valori e în scădere după rezultatul primului tur de alegeri

Bursa de la București s-a deschis astăzi în scădere cu 2%, ca rezultat al scăderii valorii unor acțiuni românești semnificative. Acest lucru are un efect negativ asupra randamentului Pilonului II, întrucât antrenează și o scădere a valorii totale a activelor din posesia fondurilor de pensii.

Acțiunile celei mai mari bănci din România, Banca Transilvania, a scăzut în această dimineață cu 3%. Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie, a înregistrat o scădere de 1% a valorii acțiunilor. Romgaz a avut o pierdere de 5%, iar OMV, de 2%.

Specialiștii preconizează o perioadă de volatilitate pe piața financiară, aceasta urmând să se stabilizeze după al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

„Ce se întâmplă acum pe piață este ca urmare a rezultatului alegerilor și îngrijorărilor investitorilor legate ce va fi în turul II. Categoric după turul II lucrurile vor deveni certe, adică se va vedea direcția către care se va îndrepta economia, țara, ce se va întâmpla. Îngrijorarea investitorilor este că, în funcție de rezultatul alegerilor, va exista o reacție din partea piețelor internaționale, mai ales din partea finanțatorilor internaționali. Și atunci, cred că acum ce vedem în piață este o precauție, să zicem așa, a investitorilor. Așteaptă. Cred că două săptămâni, tot așa vom avea o volatilitate. Fie vor fi zile cum a început cea de azi, fie vor fi recuperări, să zicem, dacă scăderile vor continua și atunci vom avea zile în care vom vedea și piața pe verde, dar cert este că după cele două săptămâni, după turul II al alegerilor, trendul va fi clar și atunci vom ști în ce direcție se va duce și piața” a declarat directorul general al societății de brokeraj Estinvest, Ovidiu-Lucian Isac.

Alin Brendea, analist bursier la Prime Transaction, constată că reacția pieței a fost totuși una moderată.

„O primă reacție a pieței bursiere locale la rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale a fost una negativă, însă moderată. După prima ora și jumătate, indicii au pierdut circa 1,5%, spre deosebire de piețele europene, care cresc ușor. Valoarea tranzacționată este în creștere față de ultimele ședințe de tranzacționare, însă circa 50% din aceasta a fost realizată de acțiunile Banca Transilvania. Există multă prudență în piață, investitorii încercând să evalueze noile realități ale scenei politice. Orice semnal că România s-ar îndrepta spre o destinație izolaționistă față de Uniunea Europeană și NATO are potențialul de a afecta negativ sentimentul de piață, într-o economie încă în mare măsură dependentă de investiții străine și de fondurile europene pentru a-și menține echilibrul financiar și creșterea economică”, a explicat Brendea.

Alexandra Farcas

Alexandra Farcas s-a alaturat echipei Lumea Politică de scurt timp si acopera zone de interes in politica. Ea este responsabilă și de documentarea tuturor materialelor de investigații economice ale...

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *