Al doilea val de coronavirus ar putea veni după 15 octombrie, a declarat ministrul sănătății, Nelu Tătaru. Pregătirea sistemului de sănătate se va face după evaluarea impactului primului val, prin studiul de prevalență.
Studiul de prevalență implică testarea eșantioanelor de populație pentru a stabili prezența anticorpilor COVID-19. Mai exact, câte persoane au trecut prin boală și au dobândit imunitate, a explicat Nelu Tătaru. Cum va lovi valul doi poate fi estimat doar după acest studiu, a spus ministrul sănătății.
„Dacă e să ne luăm după niște evaluări, ne gândim după 15 octombrie, odată cu răcirea vremii, să apară. Studiul de seroprevalență pe care îl facem în această vară ne va arăta și rata de imunizare a populației și poate previziona și un viitor val și amploarea acestuia”, a explicat Nelu Tătaru, potrivit PsNews.
Studiul de seroprevalență va avea loc în perioada iunie – septembrie la nivel național, pentru a anticipa al doilea val de coronavirus.
Ministrul a mai adăugat că majoritatea deceselor asociate cu noul coronavirus au apărut în cazul unor persoane cu probleme medicale deja existente.
„Ține de organismul în care se produce acesta, comorbiditățile, imunitatea scăzută, organisme subnutrite. Ține foarte mult de contexul în care apare, de comunitatea în care ne aflăm ca transmitere accentuată. Ține foarte mult de momentul în care îl depistăm ca infecție, ca patologie. Avem foarte multe forme asimptomatice sau cu simptome ușoare, pe care le putem identifica sau nu. Ei sunt transmițătorii liberi, chiar dacă se spune că nu sunt la fel de puternic transmițători ca cei care au simptome, care tușesc, care strănută. Inclusiv vorbirea este un fenomen de aerosolizare. Existența unui purtător sănătos într-un context, de exemplu căminele de bătrâni, cei instituționalizați neuropsihic sau spitalele, atunci vom avea o transmitere”, a mai spus ministrul.
„Cercetătorii arătau că, spre deosebire de virusul gripal, care se multiplică în plămâni, aici avem multiplicare în căile aeriene superioare. De aceea aerosolizarea e și cea care produce diseminarea virusului. Orice patologie preexistentă e un teren care așteaptă o suprainfecție. Decesele pe care le-am avut, majoritatea sunt la cei cu comorbidități. Acestea, ajutate de o infecție virală care dă o insuficiență respiratorie, pot grăbi un deces”, a mai explicat Nelu Tătaru.