România a fost eliminată din programul Visa Waiver nu doar din motive de securitate a frontierelor, ci și din îngrijorări privind normele democratice, conform unui document confidențial obținut de Politico.
„Există cerințe stricte pentru a beneficia de programul Visa Waiver, pe care nu era clar dacă România le îndeplinea în realitate atunci când administrația Biden a grăbit procesul în ultimele sale zile. În mod separat, suntem îngrijorați de acțiunile antidemocratice din Europa”, a declarat un oficial al Casei Albe pentru Politico și preluat de Hotnews.
Un memorandum intern al Consiliului de Securitate Națională (NSC) arată că administrația Trump a luat în considerare și factorul democratic, după anularea alegerilor prezidențiale din România. Documentul, care conține concluziile reuniunii comisiei de coordonare a politicilor NSC din 14 martie, relevă existența unor opinii divergente în cadrul administrației.
Tensiuni în relațiile diplomatice
Potrivit documentului, Ambasada SUA la București a avertizat că „eliminarea desemnării României ar putea duce la deteriorarea imaginii SUA”. Cu toate acestea, comisia prezidată de Andrew Peek, director senior al NSC pentru Europa și Eurasia, a subliniat importanța asigurării că România „susține procesul democratic și desfășoară alegeri libere, corecte și transparente”.
Reuniunea a fost organizată pentru a contribui la un „efort mai amplu al administrației de a preveni deteriorarea normelor și practicilor democratice în Europa în general”, menționează memorandumul.
Reacția României
Partea română respinge această perspectivă. Un purtător de cuvânt al Ambasadei României a declarat că asemenea considerații privind normele democratice „nu au făcut parte din dialogul nostru cu oficialii americani” și că „pe baza evaluării agențiilor americane care a condus la desemnarea ca țară VWP, România a îndeplinit cerințele statutare ale programului”.
„România își reiterează deplina disponibilitate de a se angaja în discuții cu Statele Unite, în calitate de parteneri strategici apropiați, cu privire la modalitățile de abordare a acestei probleme în continuare”, a adăugat reprezentantul ambasadei.
Referitor la cazul Călin Georgescu, oficialul a subliniat că „decizia de a interzice candidatura domnului Călin Georgescu a fost luată în cadrul constituțional existent de către o autoritate independentă – nu de către Guvernul României”.
Cronologia excluderii
Pe 2 mai, Departamentul de Securitate Internă (DHS) a anunțat oficial excluderea României din programul Visa Waiver, după ce în martie decisese deja suspendarea țării din program.
„Menținerea standardelor ridicate ale programului Visa Waiver este esențială pentru securitatea noastră națională. Având în vedere accentul pus de această administrație pe securitatea frontierelor și a imigrației, Secretarul Securității Interne a decis, în consultare cu Secretarul de Stat, să anuleze desemnarea României în cadrul VWP cu efect imediat”, a declarat secretarul adjunct Tricia McLaughlin.
Critici repetate din partea oficialilor americani
Vicepreședintele JD Vance a criticat România încă din februarie, la Conferința de Securitate de la München, afirmând că țara noastră „a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.
„De ani de zile, ni se spune că tot ceea ce finanțăm și sprijinim este în numele valorilor noastre democratice, totul, de la politica noastră față de Ucraina la cenzura digitală, este prezentat ca o apărare a democrației. Dar când vedem instanțe europene care anulează alegeri și înalți funcționari care amenință să anuleze altele, ar trebui să ne întrebăm dacă ne menținem la un standard suficient de ridicat”, a adăugat Vance.
Criticile au continuat și la conferința conservatorilor americani CPAC, unde Vance a susținut: „Nu ai valori comune dacă anulezi alegeri pentru că nu îți place rezultatul. Iar asta s-a întâmplat în România.”
Interesul administrației Trump pentru România
Bloomberg a transmis în februarie că administrația Trump exercită presiuni asupra autorităților române pentru a-i permite lui Călin Georgescu să candideze. Potrivit sursei, în întâlnirile private cu omologii români, oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv pe acest subiect.
Interesul a fost semnalat și prin intervențiile lui Elon Musk, apropiat al lui Trump, care a postat în mod repetat despre alegerile din România, inclusiv mesajul: „România își merită propria suveranitate!”
Administrația americană „rămâne profund tulburată” de anularea alegerilor din noiembrie și „va lucra pentru a se asigura că acestea nu se repetă”, a declarat Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.
Reacția AUR
George Simion, candidatul AUR la prezidențiale, a mulțumit public Administrației Trump pentru excluderea României din programul Visa Waiver, interpretând decizia ca un avertisment privind starea democrației.
„Justiția nu poate interveni acum, mesajul de la Washington a fost foarte puternic și mulțumesc Homeland Security și Departamentului de Stat pentru că au transmis României un avertisment, un avertisment corect că nu sunteți o democrație și nu puteți fi în programul Visa Waiver”, a declarat Simion într-un interviu acordat jurnalistului american Jack Posobiec.