Incendiul de la Ferma Dacilor, petrecut în noaptea de 25 spre 26 decembrie 2023, este subiectul unei anchete în desfășurare, iar autoritățile iau în calcul trei ipoteze distincte pentru a elucida circumstanțele tragediei. Complexul turistic a fost ar din temelii, iar cel puțin șapte persoane și-au pierdut viața, conform informațiilor oficiale disponibile până în prezent.

Ipoteza 1: Cauze Tehnice

Prima ipoteză vizează posibilele cauze tehnice care ar fi putut duce la izbucnirea incendiului. Echipele de investigație analizează cu atenție sistemul electric, instalațiile de încălzire, sau eventualele defecțiuni tehnice la nivelul echipamentelor din cadrul complexului Ferma Dacilor, transmite B1TV. Verificările în această direcție sunt esențiale pentru a identifica orice nereguli sau potențiale surse de foc. Sunt mărturii ale angajaților care au arătat că centrala pe lemne nu funcționa, iar oamenii cazați se încălzeau cu reșouri electrice, care ar fi putut cauza supraîncărcarea rețelei. O altă ipoteză tehnică se referă la panourile fotovoltaice de pe acoperiș.

Ipoteza 2: Neglijență sau Imprudență

O altă ipoteză pe masa anchetatorilor este legată de posibilele acte de neglijență sau imprudență care ar fi putut genera tragedia. Aceasta include analiza modului în care personalul complexului turistic a gestionat situația de urgență, respectarea regulilor de siguranță, și eventualele omisiuni care ar fi putut contribui la extinderea incendiului. Societatea nu avea autorizație Isu de securitate la incendiu, iar în urma unui control din 2029 fusese sancționată, dar deficiențele nu erau remediate, întrucât nu a fost emisă autorizația până în prezent.

Ipoteza 3: Posibil Act Intenționat

Ultima ipoteză luată în considerare este cea a unui posibil act intenționat. Autoritățile investighează dacă incendiul a fost declanșat intenționat, fie de către o persoană din interiorul complexului sau de către un factor extern. Această ipoteză implică analiza circumstanțelor care ar fi putut duce la un incendiu intenționat și identificarea posibililor autori, în condițiile în care patronul de facto al completului, Cornel Dinicu, era un personaj cu legături binecunoscute în lumea interlopă.

Patronul de la Ferma Dacilor, Cornel Dinicu, se află în stare de șoc după ce și-a pierdut unul dintre copii, și a refuzat să răspundă la întrebările anchetatorilor. În ciuda acestei situații, eforturile de căutare continuă pentru a găsi rămășițele ultimei persoane date dispărute, iar în dosarul penal deschis se cercetează infracțiuni de ucidere din culpă, vătămare corporală și distrugere din culpă. Investigația include și eventualele schimbări aduse regulilor de securitate și protecție la locul de muncă, precum și eventuale deficiențe în sistemul de intervenție în caz de urgență.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *