Comisia Europeană a solicitat Guvernului României măsuri fiscale mai dure pentru a acoperi deficitul bugetar, în timpul negocierilor desfășurate la Bruxelles. Una dintre primele măsuri cerute este trecerea la o singură cotă de TVA de 19%.

Potrivit ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, Comisia Europeană a propus o serie de măsuri fiscale mai stricte, inclusiv trecerea la o cotă unică de TVA de 19%. Această schimbare ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025, dacă se respectă recomandările Băncii Mondiale.

Prima măsură cerută de Comisia Europeană este renunțarea la cotele reduse de TVA de 5% și 9% și trecerea la o singură cotă de TVA de 19%. Teoretic, acest lucru se va întâmpla de la 1 ianuarie 2025, dacă ne obligă să respectăm raportul Băncii Mondiale, care vine cu recomandări pe acest domeniu”, a declarat ministrul de finanțe Marcel Boloș, citat de B1TV.

Pe lângă schimbarea cotei de TVA, Comisia Europeană a cerut și trecerea la impozitul progresiv și unificarea cotei de impozit pe venit cu cota de contribuții sociale de sănătate (CASS). Aceste măsuri ar implica o creștere a taxelor pe venituri.

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că TVA-ul la alimente și medicamente nu va crește mai mult de 9%. Acest lucru ar urma să rămână neschimbat pentru a evita o scumpire a produselor esențiale care ar afecta nivelul de trai al românilor și ar duce la creșterea inflației.

Am convenit foarte clar ca la produsele alimentare şi medicamente nu va creşte TVA mai mult de 9%. E corect acest lucru. O scumpire în zona de alimente şi medicamente ar duce la o scădere a nivelului de trai al românilor şi la o creştere a inflaţiei” spunea Ciolacu.

Premierul a anunțat, de asemenea, că Ordonanța care vizează plafonarea adaosului comercial la 14 categorii de alimente va fi prelungită până la sfârșitul anului, ceea ce va contribui la menținerea prețurilor la aceste produse la nivele accesibile pentru consumatori.

Cerința Comisiei Europene de a introduce o singură cotă de TVA de 19% în România face parte dintr-un set mai amplu de măsuri fiscale discutate în contextul deficitului bugetar al țării. Cu toate acestea, autoritățile române au dat asigurări că TVA-ul pentru alimente și medicamente va rămâne la 9% pentru a proteja puterea de cumpărare a populației.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *