O comisie de anchetă parlamentară va verifica achizițiile făcute în perioada stării de urgență, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu. Verificările sunt necesare după ce șeful Unifarm Adrian Ionel a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA, sub acuzațiile că ar fi cerut 760.0000 de euro mită la un contract pentru 3 milioane de măști și combinezoane.
Marcel Ciolacu consideră că ancheta DNA trebuie să continue și în alte direcții.
„Sunt momente în viață când îți pare rău că ai dreptate. Sperăm ca DNA să nu se oprească aici. Săptămâna viitoare vom vedea dacă și comisia de anchetă parlamentară va descoperi noi cazuri, sau va trebui să așteptăm anchetele DNA. Ei au schimbat toți șefii de spital. Era o infracțiune bine pusă la punct, cu un lanț organizat. Această șmecherie de a face achiziții directe sub masca unei pandemii a fost un furt organizat. E un lanț bine pus la punct de guvernarea PNL. O să aflați multe. Combinezoanele cumpărate din Turcia au toate aceeași măsură, sunt pentru persoane scunde.”, a declarat Marcel Ciolacu marți seară la TVR1, potrivit PsNews.
O comisie de anchetă parlamentară își va începe activitatea de săptămâna viitoare, dar președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu a spus că nu știe cine o va conduce.
Contractul a fost încheiat de managerul Unifarm chiar înainte de începerea stării de urgență și a fost făcut prin încălcarea legilor achizițiilor, fără a se respecta nicio procedură, a transmis DNA într-un comunicat.
În plus, cele 1 milion de măști livrate și recepționate în prima tranșă de Compania Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale, ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract.
Marcel Ciolacu a spus că s-a renunţat la achiziţiile directe mai ales la presiunea mass – media. ”Ei au venit şi au schimbat toţi managerii de spital. Pe urmă, au venit cu starea de alertă, noi am făcut un amendament, astfel încât managerii de spitale să nu mai fie în subordinea ministerului. Era clar ceva organizat, o infracţiune bine pusă la punct şi cu un lanţ bine definit. Nu e suficient că faci importuri şi descătuşezi pentru şpăgi, trebuia undeva şi descărcată această marfă. Cu adevărat această şmecherie de a face achiziţie directă sub masca unei pandemii, a fost de fapt un furt organizat.
Până la proba contrarie, există anumite cerinţe ale politicului, respectiv toţi managerii să fie numiţi de ministru şi toţi să cumpere de la Unifarm. De ce tocmai de la Unifarm? Să aflăm astăzi că era vorba de o şpagă de 800 de milioane? Au renunţat la achiziţiile directe la presiunea politică şi mai ales la presiunea media. Deja erau prea multe cazuri în spaţiul public, că sunt lucruri necurate, pentru ca ei să continue”, a mai declarat Ciolacu.