Crin Antonescu i-a atacat dur, marți, pe magistrații care „țin cu dinții” să iasă la pensie la 48 de ani. Candidatul Coaliției la alegerile prezidențiale din luna mai 2025 a afirmat că pensionarea atât de timpurie este un „gest imoral”. De asemenea, Crin Antonesc a mai spus că ei sunt de vină pentru criza de personal din magistratură și a criticat CSM-ul care nu reacționează atunci când românii sunt „umiliți” prin tribunale, dar „sar ca arși când vine vorba de ei și de banii lor”.
„Să ţii cu dinţii să ieşi la pensie la 48 de ani, ca magistrat, este un gest imoral. Magistraţii care intră în sistem trebuie să iasă la pensie la 65 de ani, nu la 48 ca acum. Din cauza acestor pensionări aberante, suntem într-o permanentă criză de personal, iar româniei aşteaptă cu anii în procese să li se facă dreptate”, a scris candidatul Coaliţiei PSD-PNL-UDMR, într-un mesaj pe Facebook.
Crin Antonescu a criticat Consiliul Superior al Magistraturii pentru lipsa de reacție față de abuzurile din justiție.
„Nu am văzut CSM să reacţioneze atunci când românii sunt umiliţi prin tribunale sau când se comit abuzuri în justiţie. În schimb, sar ca arşi atunci când vine vorba de ei şi de banii lor. Oamenii nu mai pot tolera astfel de nedreptăţi. Respect foarte mult magistraţii. Consider că justiţia este esenţială pentru un stat democratic, dar nu pot fi de acord ca ţara mea să piardă la nesfârşit bani. Voi merge până la capăt cu modificările la pensiile speciale ale magistraţilor”, promite Antonescu.
Amintim că Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a depus în Parlament un nou proiect de lege privind pensiile speciale ale magistraților. Acesta a fost cerut în ședința coaliției de către candidatul la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu.
Potrivit documentului consultat de Antena 3 CNN, începând cu data de 1 ianuarie 2026, vârsta de pensionare a magistraților va crește treptat. Astfel, din 2026 se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu magistrații care îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani. Această vârstă de pensionare crește treptat până la 65 de ani, în 2045.