În cadrul unui congres extraordinar desfășurat sâmbătă, 2 februarie, PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale.
Antonescu a vorbit despre rolul elitei în societatea românească și despre necesitatea unei schimbări de perspectivă, duminică seară, la B1TV.
Crin Antonescu a subliniat că, începând cu 1990, elitele românești și-au asumat un anumit rol și mesaj, dar rezultatele nu au fost pozitive. „Din 1990, încă din primele zile, elitele și-au și asumat un anumit rol, un anumit mesaj, un anumit prestigiu. Și, de asemenea, restul societății s-a uitat mereu spre ele, așteptând poziționarea și evaluările lor. În acest sens, cred că bilanțul nu este unul fericit”, a declarat el.
Antonescu a adăugat că președintele țării ar trebui să coopereze și să cheme elitele la dezbatere: „Președintele țării ar putea și ar trebui să relaționeze, să coopereze și să chestioneze, neadministrativ, elitele: «Ce faceți și voi pentru această națiune?» Ca să nu ajungem să credem că putem trăi într-o lume mirifică fără medici, într-o lume minunată în care suntem buricul pământului și în care să spunem că limba latină se trage din limba română.”
Despre rolul PSD în societate
Antonescu a remarcat că, deși elitele au evitat PSD, partidul rămâne o realitate importantă în politica românească. „Elitele au fugit de PSD, dar PSD-ul este o realitate. Nu sunt două luni de când am înțeles cu toții că, pentru a apăra ceea ce ni se pare democrație în România, ai nevoie de PSD”, a spus el.
El a subliniat importanța social-democraților în contextul alegerilor prezidențiale: „În momentul în care turul doi a profilat până la anulare cuplul Georgescu-Lasconi, ați văzut că toată lumea avea nevoie de votul PSD pentru Elena Lasconi, care era greu de obținut, cum era greu de obținut și din bune zone din PNL. S-a văzut că PSD-ul este esențial în socoteala pro-occidentală.”
Antonescu a evidențiat dualitatea PSD, care este conectat atât la Uniunea Europeană, cât și la realitățile din România profundă. „PSD-ul, un partid încă mare, încă important, nu doar prin prisma votului, are o componență specială. Sigur, vârfurile sale sunt conectate la Uniunea Europeană, la Partidul Socialiștilor și Democraților Europeni, la culoarele de discurs și tematică europeană și occidentală. În același timp, ramificațiile din România profundă, la fel ca în PNL, sunt terenul de luptă cu cineva ca Georgescu, Simion, eurosceptic, ca să nu spun altfel.”