Premierul guvernului israelian, Benjamin Netanyahu, a reușit să provoace iritarea nu doar a dușmanilor săi tradiționali – Iranul și interpușii săi, grupările Hamas și Hezbollah – însă, în ultima vreme, și pe cea a aliaților tradiționali ai Israelului – SUA și țările europene. După un schimb de replici dur cu președintele Macron, atacuri împotriva ONU și după ce SUA a anunțat că nu va mai trimite armament IDF până ce situația umanitară din Gaza nu se îmbunătățește, Netanyahu și-a continuat retorica belicoasă la adresa aliaților aproape într-un stil la fel de dur precum o face împotriva dușmanilor.

Miercuri dimineață, Misiunea de Menținere a Păcii în Liban (UNIFIL) a anunțat că unul dintre turnurile sale de supraveghere a fost avariat după ce trupele israeliene au tras direct în el.

Într-un comunicat, UNIFIL transmite că trupele sale de menținere a păcii la o poziție din apropiere de satul Kafer Kela, în sudul Libanului, au fost urmărite un tanc IDF, care a tras spre unul dintre turnurile sale.

„Două camere de supraveghere au fost distruse, iar turnul a fost avariat. Încă o dată ne confruntăm cu un atac direct și deliberat din partea IDF împotriva unei poziții a UNIFIL.

Amintim IDF și tuturor actorilor de obligațiile lor de a asigura siguranța și securitatea personalului și proprietăților ONU și să respecte inviolabilitatea spațiilor ONU în toate circumstanțele”, a transmis organizația.

UNIFIL a mai reportat, în ultima perioadă, atacuri dese împotriva trupelor și bazelor sale, de când Israelul a pornit invazia sa terestră pe teritoriu libanez, în sudul acestei țări, în urmă cu mai bine de trei săptămâni. UNIFIL sugerează că IDF încalcă legea intrnațională. Cinci soldați de menținere a păcii au fost răniți, majoritatea dând vina pe atacuri ale IDF.

Benjamin Netanyahu a negat că trupele israeliene au atacat în mod deliberat trupele UNIFIL din Liban și le-a cerut acestora să plece din zonă când armata israeliană „lovește ținte Hezbollah”.

Presiune neașteptată din partea americanilor

Statele Unite au cerut dovezi de la Israel că acesta nu întreține o politică de înfometare a populației din nordul Gaza, în primul efort direct de a pune presiune pe guvernul Netanyahu să permită accesul ajutoarelor umanitare în acest teritoriu.

Amabasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat în fața Consiliului de Securitate, miercuri, la o întâlnire deschisă de Franța, UK și Algeria, că o astfel de politică „nu ar fi doar oribilă și inacceptabilă” ci ar avea și „consecințe și implicații pe baza legii internaționale și americane”.

„Guvernul Israelului a transmis că aceasta nu este politica lor, că alimentele și alte provizii esențiale nu vor fi blocate, iar noi vom urmări să vedem dacă acțiunile Israelului pe teren se conformează acestor declarații”, a spus ea.

Avertismentul diplomatei americane vine după ce adminsitrația Biden a trimis, duminică, în privat, o scrisoare de avertizare pentru Israel, în care Netanyahu primește, practic, un ultimatum de a îmbunătăți situația umanitară gravă din Gaza în 30 de zile. În caz contrar, SUA promite că va opri fluxul de ajutor militar.

Creșterea rapidă a presiunii puse de SUA pe Israel face parte dintr-un efort mai de amploare a americanilor, în condițiile în care se crede că guvernul israelian vrea să-i determine pe palestinieni să plece din nordul Gazei prin înfometarea acestora.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *