În noul episod al podcastului Legende Urbane, Dana Săvuică i-a dezvăluit lui Mihai Belu o latură mai puțin cunoscută a sa. Deși este printre cele mai cunoscute fotomodele din România, invitata nu s-a concentrat pe acest subiect. Ea a reconstituit împreună cu gazda puzzle-ul copilăriei sale excepționale și a vorbit despre provocările cu care se confruntă tinerii din ziua de azi.

Copil într-o familie de diplomați în timpul Războiului Rece

Dana Săvuică i-a povestit lui Mihai Belu despre copilăria sa în țările exotice în care tatăl său era trimis în misiune ca ambasador. Trecerea de pe băncile școlii din Sri Lanka la cele din România nu a fost ușoară, date fiind diferențele dintre sistemele de educație ale celor două țări. Săvuică își amintește totuși cu drag de prima oră de engleză, care a ajutat-o să se integreze în colectivul clasei, și de orele de practică de pe atunci.

„Îmi aduc aminte, culmea, cu plăcere, de cursurile de practică. Deci mie îmi plăcea mult de tot când ieșeam să culegem porumb […] sau când ne puneau să aducem sticlele și borcanele, să reciclăm, și maculatura, hârtia. Toate lucrurile astea făceau așa, din noi, niște oameni responsabili” a declarat fotomodelul.

Odată cu legarea primelor prietenii, s-au arătat și avantajele statului său. Aceasta își amintește cum era „singura cu televizor și video în Târgoviște, singura care avea ciocolată și Coca Cola, singura care avea machiaje și parfumuri”. Ba mai mult, femeia a povestit cum făcea liste părinților săi cu lucruri pe care să i le trimită pentru colegi.

„În dorința mea de a-i ajuta pe copii, îi trimiteam mamei mele scrisori întregi și în scrisorile respective existau liste cu tot. […] Și, atunci, săracii părinți ai mei de fiecare dată îmi trimiteau postere făcute sul”, a relatat Săvuică.

Pe de altă parte, Dana Săvuică își amintește și de cât de grea a fost despărțirea de părinți, dorul față de aceștia și cum a trebuit să ocupe golul lăsat de ei pentru sora sa mai mică.

„Diplomații aveau voie să vină o dată la doi ani acasă, deci mi-am văzut părinții sporadic, așa, foarte puțin. Și îi auzeam foarte puțin, pentru că la telefon costa un minut foarte, foarte mulți bani”, a explicat invitata.

Dana Săvuică: „Multă lume nu știe ce înseamnă meseria de ambasador”

În cadrul podcastului, Dana Săvuică a vorbit de asemenea despre meseria de ambasador, dincolo de stereotipuri. Aceasta a oferit o perspectivă autentică asupra lumii diplomatice, dezvăluind detalii puțin cunoscute despre sarcinile ambasadorilor.

„Multă lume nu știe ce înseamnă meseria de ambasadori. Ei cred că-s niște oameni din aceștia, așa, care stau la costum cu whiskey-ul în mână, știi?”, a spus invitata.

Săvuică demonstrează că, dincolo de mituri și convenții, este o meserie mult mai complexă. Aceasta i-a relatat lui Mihai Belu un episod extraordinar care îl are în centru pe tatăl său:

„Eu am scris o carte. Se numește «Din călătoriile unei femei cu suflet de copil» și, practic, are niște fragmente din copilăria mea care au mai mult legătură cu misiunile tatălui meu. […] Un capitol acolo este despre cum a fost deturnat un avion românesc, care era subcontractat de Libia, dar avea piloți și stewardese români. A fost deturnat de niște teroriști. Tata era în misiune, ambasador în Cipru. Au cerut mai multor țări să aterizeze și nu i-au lăsat și, datorită intervenției tatălui meu, unde a intervenit el, la nivelul ăla, a fost singura țară care a zis «okay, să aterizeze».”

În plus, fotomodelul explicat că singurul avantaj pe care îl aveau ambasadorii în perioada aceea era că puteau pleca în afara țării, luând astfel contact cu alte tipuri de mentalitate și stiluri de viață. Lipsurile acestora se vedeau în recepțiile pe care le organizau, în schimb.

„Nu aveai posibilitatea să faci o recepție din asta, adevărată, să închiriezi o sală la un hotel de cinci stele cum făceau celelalte ambasade. Trebuia să faci la tine acasă și să facă mama sarmale”, a susținut Săvuică.

Trendul tinerilor de acum: „La fete, videochat, și la băieți, bettingul”

Dana Săvuică a făcut de asemenea o paralelă între generația ei și cea din ziua de astăzi. Dacă pe vremea în care avea școala de modele, băieții aspirau să fie ca Mutu, iar fetele visau să defileze pe catwalk, în prezent pare să fie o altă modă printre tineri.

„Deci știi cum e acum trendul? La fete, videochat, și la băieți, bettingul. […] Băieții vor să se îmbogățească peste noapte și se duc la păcănele sau se duc la betting de jocuri, de ce o fi. Și fetele, la fel, vor să se îmbogățească peste noapte […] și sunt dispuse să facă videochat”, a spus afacerista referitor la schimbarea de mentalitate.

Femeia susține că motivul pentru care societatea se degradează este lipsa comunicării și individualitatea toxică ce promovează mentalitatea de ,,Atât timp cât copiii mei sunt okay, nu mă interesează de restul ce fac”. Educația, gradul de implicare al părinților în viața copiilor, sistemul de învățământ și dezvoltarea inteligenței artificiale au de asemenea un impact major asupra tinerelor generații.

Pentru mai multe povești interesante din viața Danei Săvuică, vizionează episodul integral pe canalul de YouTube al podcastului Legende Urbane.

Dana Săvuică la Legende Urbane

Alexandra Farcas

Alexandra Farcas s-a alaturat echipei Lumea Politică de scurt timp si acopera zone de interes in politica. Ea este responsabilă și de documentarea tuturor materialelor de investigații economice ale...

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *