Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și opt luni de închisoare
Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și opt luni de închisoare

Motivarea sentinţei de condamnare în cazul fostului primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, conţine detalii interesante. Judecătoarele opiniei majoritare, Daniela Panioglu şi Claudia Jderu, au explicat că, în loc să combată corupţia, fostul primar a preferat să o controleze şi să împartă mita cu corupţii de sub nivelul lui.

„Constată imaginea publică falsă pe care și-a creat-o, în condițiile în care unicul său interes real, din funcția de demnitate publică cu care a fost învestit, a constat în ridicarea nivelului propriei bunăstări, din banul public, și consumarea plăcerilor vieții, precum plimbări frecvente între proprietățile sale luxoase și la Viena, la hoteluri de lux, întreținerea unei concubine costisitoare și altele asemenea”, au arătat judecătoarele în motivarea condamnării lui Sorin Oprescu, citată de G4Media.

Instanţa a avut în vedere investigaţiile financiare realizate de specialiştii DNA care au arătat că Sorin Oprescu şi partenera lui de atunci, Elena Nica, nu pot justifica sume mari de bani. „Curtea, în majoritate, constată că inculpatul Oprescu Sorin-Mircea şi martorul Nica Elena-Adriana au realizat, în perioada anilor (…), venituri nejustificate în sumă totală de 3.164.428,61 lei, din care suma de 600.000 euro, adică suma de 2.692.200 lei, la cursul B.N.R., de 4,487 lei pentru 1 euro, în luna iunie a anului 2013, a fost folosită la cumpărarea imobilului situat în strada Herăstrău, nr. 42, Sectorul I. Diferenţa, în sumă de 472.228,61 lei, va fi avută în vedere în ceea ce priveşte măsura asigurătorie”, arată instanţa.

Sorin Oprescu, prins în flagrant

Filmul prinderii fostului primar este deja cunoscut. Mai mulţi oameni de afaceri care aveau contracte cu instituţii din subordinea primăriei generale au denunţat la DNA că Bogdan Popa, director la Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” din Mogoșoaia şi, apoi, la Administraţia Cimiterelor, dar şi alţi oameni din anturajul primarului general, le solicită comisioane din contracte.

Doi martori denunţători şi, ultzerior, şi directorul Bogdan Popa au colaborat cu procurorii şi i-au dat mită lui Oprescu sume de bani cu seriile notate de DNA. „În contextul în care martorii-denunțători (…) și (….), pe urmă inculpatul Popa Cornel Bogdan au arătat că inculpatul Oprescu Sorin Mircea primea mită din contractele pentru lucrări publice încheiate de Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, Mogoșoaia și de Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, două dintre instituțiile publice subordonate Primăriei Municipiului București, care s-au aflat, succesiv, sub directoratul general al inculpatului Popa Cornel Bogdan, martorul-denunţător (….) a pus la dispoziţia organelor de urmărire penală suma de 60.000 euro, compusă din bancnote ale căror serii au fost consemnate în procesul-verbal din data de 28.VIII.2015, întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie (…). Ulterior, din această sumă, a fost pusă la dispoziţia inculpatului Popa Cornel Bogdan, pentru a fi înmânată inculpatului Oprescu Sorin Mircea, suma de 25.000 euro”, se arată în motivarea cu privire la condamnarea lui Sorin Oprescu.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *