\
Fiul primarului din Crevedia avea probleme și cu o stație GPL

Fiul primarului din Crevedia avea probleme și cu o stație GPL din Brașov. Aceasta este deținută tot de firma Flagas SRL, controlată de Ionuț Doldurea, care deține și stația din Crevedia unde o serie de explozii au ucis doi oameni și au rănit 56 de persoane.

La Brașov, firma Flagas a desfășurat activități comerciale fără autorizație de funcționare din partea primăriei din localitate. Așa se face că în mai 2022, Poliția Locală Brașov a amendat firma și a suspendat activitatea punctului de lucru. În instanță însă fiul primarului din Caracal a avut câștig de cauză, magistrații anulând procesul verbal, transmite B1TV.

Firma SC Flagas SRL a dat în judecată Consiliul Local al Municipiului Brașov și Poliția Locală Brașov. Acțiunea a pornit după un control al poliției locale, în urma căruia au fost dispuse măsuri contravenționale (amendă de 400 de lei) și s-a decis suspendarea activității comerciale până la data autorizării.

Firma SC Flagas SRL avea înregistrat pe rolul Primăriei Brașov un dosar privind obținerea autorizației de funcționare, cu privire la punctul de lucru de pe Șos. Cristianului nr. 2, „aspect refuzat a fi menționat în cadrul obiecțiunilor, intimatul dispunând și măsura suspendării activității până la autorizare, cu toate că, în prezent, termenul privind soluționarea dosarului de autorizare a fost depășit, obligația cererii revenind intimatei”, se arată datele de la dosar.

Reprezentanții firmei fiului primarului din Caracal spun că primăria a refuzat înregistrarea dosarului privind obținerea autorizației de funcționare, pe considerentul că societatea nu obținuse o autorizare sau o notificare pentru certificarea conformității de la DSP Brașov, pentru codurile CAEN care se desfășoară în spațiu.

Până la urmă, în timpul desfășurării procesului civil, SC Flagas SRL a obținut, din partea autorităților locale, atât o autorizație de funcționare cât și un acord pentru desfășurarea activităților comerciale.

Judecătorii brașoveni au constatat că procesul verbal încheiat de poliția locală respectă toate condițiile legale, însă acesta a fost încadrată greșit, din punct de vedere legal. Mai precis, amenda și suspendarea activității au fost dispuse pe baza OG 99/2000, care obligă comercianții să se autorizeze în condițiile legii, însă vânzarea de combustibili reprezintă o excepție trecută în ordonanță.

Ce constatase în trecut ISU la stația de la Crevedia

Potrivit IGSU, stația GPL din Crevedia primise mai multe amenzi de la ISU, nu avea autorizație și anunțase în 2020 că închide punctul de lucru. De asemenea, mai multe instituții au fost înștiințate despre nereguli: Inspectoratul Județean în Construcții, Consiliul Județean, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Primăria Crevedia.

Neregulile constatate: utilizarea unei pompe neomologate de transvazare GPL dintr-o cisternă în alta și existența pe amplasament a unei stații de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant:

Acest obiectiv a fost autorizat privind securitatea la incendiu în data de 13.10.2011, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”BASARAB I” al Județului Dâmbovița, ca sistem de alimentare cu GPL la autovehicule cu instalație monobloc tip SKID cu capacitate de depozitare GPL de 4000 litri.

În data de 30.07.2020, în urma primirii unei sesizări, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”BASARAB I” al Județului Dâmbovița a executat un control inopinat la acest obiectiv, fiind constatată reamplasarea SKID-ului în cadrul amplasamentului.

Prin noua poziție a instalației nu se mai respectau distanțele de siguranță care au stat la baza emiterii autorizației față de vecinătăți și instalațiile electrice. În consecință, prin documentul de control, personalul ISU Dâmbovița a constatat pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu.

Totodată, cu același prilej, se constată ca neregulă utilizarea unei pompe neomologate de transvazare GPL dintr-o cisternă în alta și existența pe amplasament a unei stații de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant, deficiență care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

Ca urmare a pierderii valabilității autorizației de securitate la incendiu, în data de 31.07.2020, conform prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor au fost notificate Oficiul Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița și Instituția Prefectului Județul Dâmbovița.

Totodată, Legea prevede informarea și a altor instituții publice interesate, sens în care ISU Dâmbovița a înștiințat și Inspectoratul Județean în Construcții, Consiliul Județean, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Primăria Crevedia”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *