Administrația Prezidențială a precizat, la solicitarea mai multor redacții, că președintele Iohannis nu a primit informări transmise de instituții ale statului legate de riscurile de influențare a alegerilor prezidențiale și nici despre modul în care Călin Georgescu și-a promovat candidatura pe rețelele sociale.

„Președintele României nu a primit informări din partea instituțiilor statului cu privire la existența unor riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale sau cu privire la ingerințe externe în procesul electoral și nici referitor la un mod de promovare a candidatului menționat în solicitarea dumneavoastră pe anumite rețele de socializare, care să ridice suspiciuni”, se spune în răspunsul Administrației Prezidențiale.

Mai mulți politicieni au reclamat faptul că opinia publică a fost manipulată prin intermediul rețelelor sociale, fapt ce a dus influențarea rezultatului din primul tur al prezidențialelor.

„O problemă de siguranță națională”

Unul dintre aceștia este prim-vicepreședintele Marius Lulea care, într-un interviu acordat HotNews, a reclamat că Georgescu a folosit boții utilizați inițial de către Diana Șoșoacă, până când acesteia i s-a interzis să candideze.

„A existat în ultima săptămână o acțiune online făcută în mod organizat prin care s-a încercat manipularea opiniei publice prin intermediul unor conturi false (…) S-au folosit boți și troli. Noi am constatat încă din 2022, din partea a doua a anului, că sunt folosiți și la Diana Șoșoacă. Generarea acestor boți se face automat pe baza unor softuri și echipamente performante și în momentul în care Șoșoacă a fost retrasă de pe scena politică boții au fost mutați pe Călin Georgescu”, a declarat Lulea.

Lulea reclamă că boții au fost folosiți pentru a distorsiona mesajele transmise public de AUR. „Nu știm cât de legal este acest lucru pentru că reprezintă o problemă de siguranță națională a României. S-au folosit pe TikTok. Acum și pe Facebook și pe TikTok”, a mai spus Marius Lulea.

Și fostul europarlamentar Vlad Gheorghe, liderul partidului DREPT, susține că modul de influențare a electoratului reprezintă o problemă de siguranță națională și a cerut demisia șefilor serviciilor secrete întrucât au eșuat în a preîntâmpina interferențele în procesul electoral.

Andrada Ionescu

Andrada este un jurnalist cu experiență care acoperă subiectele de actualitate din România. Absolventă de Sociologie, Andrada Ionescu are un background care îmbină jurnalismul cu marketingul politic...

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *