Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis un avertisment oficial privind o campanie de dezinformare care circulă masiv în mediul online, în care un document administrativ al Metrorex este prezentat ca “dovadă” a unor presupuse pregătiri secrete pentru mobilizarea rezerviștilor români în vederea trimiterii în Ucraina.
Fake news bazat pe un document Metrorex
“Vă semnalăm o postare realizată în platforma digitală X, în data de 21 mai 2025, prin care o adresă internă a Metrorex S.A. este prezentată drept o «dovadă» a pregătirilor pe care autoritățile din România le-ar face în secret pentru mobilizarea rezerviștilor pentru a fi trimiși în Ucraina,” arată InfoRadar, platforma de știri a MApN.
Ministerul precizează că documentul administrativ folosit în această acțiune de dezinformare este emis de o structură a Metrorex pentru “punerea în aplicare a procedurilor legale în ceea ce privește evidența salariaților cu obligații militare”.
“Aceste proceduri au caracter de rutină, se desfășoară anual și nu au nicio legătură cu contextul de securitate generat de invazia Federației Ruse în Ucraina,” subliniază MApN.
Context al exercițiului MOBEX
Dezinformarea apare în contextul în care MApN a comunicat recent informații despre organizarea exercițiului de antrenament MOBEX OT-GR-TR-25, desfășurat în perioada 26-31 mai 2025 în județele Olt, Giurgiu și Teleorman, pentru evaluarea rezervei de mobilizare.
“În comunicatul de presă transmis, avertizam despre posibilitatea răspândirii de informații false pe acest subiect,” precizează instituția.
Clarificări oficiale privind serviciul militar
MApN a reamintit că “această adresă prezentată în mod fals drept o «dovadă» a declanșării unor pregătiri de mobilizare a rezerviștilor sau de revenire la stagiul militar obligatoriu nu reprezintă decât un document cu caracter periodic, emis pentru îndeplinirea pe timp de pace a unor obligații legale.”
Ministerul a subliniat că “executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen și militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007, așa cum prevede Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.”
MApN precizează că procesul de recrutare-încorporare a cetățenilor care îndeplinesc condițiile legale va avea loc doar în situația în care în România va fi instituită una dintre cele trei stări prevăzute de lege: “starea de război, starea de mobilizare sau starea de asediu.”