Judecătoarea care a oprit analiza doctoratului premierului Ciucă, bănuit de plagiat, a ajuns șefă de secție, la doar câteva luni de când fusese încadrată la Curtea de Apel. Judecătoarea Ionela Tudor a motivat prin „nevoia de stabilitate”, o decizie controversată din 2022, prin care a reușit să oprească o verificare din partea Comisiei de etică și alta din partea CNATDCU în cazul premierului.
Ionela Tudor a devenit judecătoare cu drepturi depline la CAB și șefă a unei secții noi
Anterior, judecătoarea activase la CAB, prin detașare de la Tribunalul București. Modalitatea de a motiva controversata decizie din dosarul lui Nicolae Ciucă este obiectul unui proces intentat de Centrul de Resurse Juridice, într-un dosar ce va fi judecat în martie, tot la CAB, transmite B1TV.
În ianuarie, la CAB a fost înființată o nouă secție, a X-a Contencios Administrativ și Fiscal, care este specializată pe judecarea dosarelor de achiziții publice. Practic, societăți comerciale sau autorități contractante pot contesta aici legalitatea modului în care se derulează o licitație.
Decizia de înființare a secției a fost aprobată de Consiliul Superior al Magistraturii pe 22 decembrie 2022, când forul a dat undă verde și pe cereri similare depuse de alte instanțe.
Vicepreședintele instanței, Liana Nicoleta Arsenie, a declarat jurnaliștilor că „până la acest moment nu a fost definitivat statutul de funcții aferent, astfel încât nu a fost numit un președinte al acestei secții”.
Funcția este însă ocupată de judecătoarea Ionela Tudor, care de altfel figurează prima pe lista celor opt judecători din componența noii secții, conform datelor postate recent pe site-ul instanței, arată surse judiciare. Jurnaliștii G4Media au verificat informația, care s-a confirmat.
Ionela Tudor n-are nici patru luni de când este judecătoare cu drepturi depline la CAB, acolo unde acum este deja șefă de secție.
Judecătoarea a căpătat notorietate publică în 2022, prin modul în care a motivat decizia din martie 2022 dintr-un dosar de la CAB în care i-a admis lui Nicolae Ciucă, premier și președinte PNL, o cerere de suspendare a înregistrării a trei sesizări de plagiat pentru teza sa de doctorat. Cele trei sesizări urmau să ajungă pe masa Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și porniseră de la o investigație publicată pe PressOne de jurnalista Emilia Șercan.
„Astăzi se împlinește un an de când am scris despre teza de doctorat a domnului premier Nicolae Ciucă. Nicolae Ciucă a avut o altă rapiditate în reacție și a reușit să blocheze și o verificare din partea Comisiei de etică și, mai departe, o verificare din partea CNATDCU (…). Aș zice că a fost mult mai bine consiliat, a avut și o parte consistentă de ajutor din partea Parchetului General, care a ridicat actele originale ale tezei și ale dosarului de doctorat, chiar teza de doctorat, de fapt, și toate documentele din dosarul de doctorat, practic blocând verificarea tezei de către Comisia de etică”, spunea Emilia Șercan pe B1TV, pe 18 ianuarie 2023.
Motivarea halucinantă
Motivarea deciziei a fost publicată la aproape patru luni de la pronunțare, iar în aceasta judecătoarea Ionela Tudor spunea că România are nevoie de stabilitatea și că scandalul de plagiat ar putea să îi avantajeze pe competitorii lui Ciucă.
„Generarea unei astfel de ştiri (despre situația analizei plagiatului n.r.) are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului, care poate să conducă la retragerea încrederii acordate, mai ales în contextul social şi politic actual, în care este nevoie de o stabilitate în conducerea executivă a statului.
De asemenea, astfel de sesizări neconforme sunt susceptibile şi de a deveni arme ale adversarilor politici, important de menţionat fiind şi faptul că sesizările şi declanşarea verificărilor având loc în scurt timp de la preluarea de către reclamant a funcţiei de prim-ministru al României”, se susținea în motivare.
Ciucă a anulat sesizările și pe fond
Povestea juridică a scandalului de plagiat în care e implicat liderul PNL nu s-a încheiat aici. În paralel, Ciucă a depus o acțiune prin care a cerut, pe fond, să fie anulate cele trei sesizări, iar acțiunea a fost admisă în iunie 2022 de un complet de la CAB condus de Mihai Iosif.
În trecut, judecătorul Iosif fusese numit de PNL în funcții guvernamentale importante, precum și că „există indicii că modalitatea de repartizare aleatorie a dosarului lui Ciucă fusese trucată”, aspect care a dus la deschiderea unui dosar penal la Parchetul General.
Mihai Iosif a depus o cerere de ieșire din activitate la doar câteva săptămâni după pronunțarea din dosarul lui Ciucă, iar solicitarea i-a fost aprobată de CSM în august 2023.
Leave a comment