O contestație privind turul al doilea al alegerilor prezidențiale desfășurat pe 18 mai a fost înregistrată la Curtea Constituțională a României, după cum arată un dosar de pe portalul CCR. Simultan, Asociația Centrul pentru Politici Locale (CPL) a anunțat că a inițiat proceduri legale pentru anularea scrutinului, invocând presupuse nereguli majore în procesul electoral.
„Alegerile au fost marcate de fraude electorale grave, documentate și semnalate din multiple surse, iar ceea ce s-a petrecut NU poate fi trecut sub tăcere. Refuzăm să fim martorii unei farse naționale. Refuzăm să acceptăm o fraudă ca fiind democrație”, se arată în comunicatul emis de CPL.
Curtea Constituțională a anunțat că se va reuni miercuri pentru a analiza o contestație înregistrată în 19 mai și “are în vedere organizarea joi a ședinței de validare” a alegerilor prezidențiale din 2025, turul 2. Dosarul respectiv, înregistrat luni sub numărul 2050 F/2025, se află în faza de raport, însă reprezentanții CCR nu au comunicat detalii despre contestatar sau motivele contestației.
Președintele CPL, Radu Ciobotea, a declarat pentru HotNews.ro că asociația dispune de dovezi concrete pentru susținerea contestației: “Există imagini, există reclamații scrise, există semnalări pe care le-am primit de la oameni din mai multe secții de votare. Ne-au trimis foarte multe materiale, inclusiv acum, după ce am dat acest comunicat, continuăm să primim.”
Deși Ciobotea susține că asociația nu a sprijinit niciun candidat în alegeri, există legături anterioare cu Călin Georgescu. Într-o declarație anterioară pentru publicația Gândul, președintele CPL afirmase: „Nu-l cunosc. Am considerat, patriot fiind, să facem lucrul ăsta. Nu l-am văzut în viața mea. Asociația mea s-a clădit pe sistemul domnului Călin Georgescu. Cred în fiecare secundă în ideile dumnealui.”
În comunicatul lansat marți, CPL face apel la români să trimită “de urgență” dovezi privind neregulile electorale: „Tăcerea este complicitate. Nu lăsați adevărul să fie îngropat. Suntem convinși că România a fost supusă unor acțiuni coordonate de deturnare a procesului democratic, începută încă din decembrie 2024 – o lovitură de stat mascată, care folosește instrumentele statului împotriva propriilor cetățeni.”
Conform calendarului electoral, contestațiile privind turul al doilea al alegerilor prezidențiale pot fi depuse în termen de cel mult trei zile de la încheierea votării de către partidele politice, alianțele politice sau electorale, organizațiile minorităților naționale și candidații care au participat la alegeri.
Nicușor Dan a câștigat turul 2 al alegerilor prezidențiale cu 53,6% din voturi, având un avans de 829.589 de voturi față de George Simion, care a obținut 46,4% din totalul voturilor.