Kelemen Hunor, liderul UDMR, crede că procesul de comasare a alegerilor în România nu va avea un impact semnificativ asupra rezultatelor finale ale votului. Argumentul principal invocat este capacitatea alegătorilor de a lua decizii informate, indiferent de contextul electoral, pentru că „oamenii sunt cel puţin la fel de deştepţi ca politicienii”.
Kelemen sugerează că astfel de subiecte ar trebui să fie în centrul dialogului public, mai ales în contextul alegerilor europene comasate.
„Comasarea în sine nu este o problemă foarte mare, cu toate că sunt tipuri de alegeri diferite, cu mesaje diferite. (…)
Din păcate, la noi nu se vorbeşte despre problematica europeană, despre provocările Uniunii Europene, de situaţia UE, de viitorul nu a UE, ci de viitorul Europei în noua ordine mondială. Nu vorbeşte aproape nimeni, parcă pe noi nu ne interesează şi nu ne afectează. Ne afectează şi ar trebui să ne intereseze. (…)
Comasarea, până la urmă, nu va schimba în mod substanţial rezultatul alegerilor, fiindcă oamenii sunt cel puţin la fel de deştepţi ca politicienii, deci nu trebuie să credem că politicienii sunt mai deştepţi decât alegătorii şi, ei când se duc la vot, vor alege exact aşa cum simt ei, indiferent că sunt comasate sau necomasate”, a declarat Kelemen Hunor, citat de B1TV.
Referindu-se la sondajele de opinie, Kelemen Hunor sugerează că o alianță electorală între PNL (Partidul Național Liberal) și PSD (Partidul Social Democrat) ar putea fi contraproductivă din punct de vedere electoral. Potrivit sondajelor, combinația voturilor acestor partide, dacă ar fi prezentate împreună pe un singur bilet de vot, ar acumula un total inferior comparativ cu situația în care și-ar prezenta candidaturile separat. Acest fenomen este explicat prin faptul că există alegători din ambele tabere care, datorită diferențelor ideologice sau de politică, sunt reticenți să sprijine o listă comună. Kelemen nu crede că o astfel de alianță ar fi eficientă pe termen lung, indicând divergențele ideologice între cele două partide ca posibil impediment în calea succesului lor electoral comun.
„Dacă ne uităm la sondaje, vedem că adunate cele două partide din alianţa electorală de stânga, fiindcă despre acest lucru vorbim (…), scorul e mai mic decât dacă ar candida separat şi după aceea ar aduna voturile. Acest lucru se vede în toate sondajele şi este foarte clar, fiindcă fiecare partid mai pierde de pe lista comună alegători, fiindcă sunt PNL-işti care nu votează PSD şi invers. De aceea, această alianţă electorală de stânga nu ştiu cum va evolua până la sfârşitul anului” a mai spus Kelemen Hunor.