PSD şi PNL nu trebui să guverneze împreună după alegerile prezidenţiale şi parlamentare, consideră preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, iar unul dintre aceste partide ar trebui să facă Opoziţie, subliniind, pe de altă parte, că „nimeni nu vrea să guverneze cu AUR”, transmite Agerpres.
„PSD şi PNL nu trebuie să guverneze împreună după alegerile prezidenţiale şi parlamentare, fiindcă trebuie să te gândeşti, pe o perspectivă mai lungă, la ceea ce urmează în 2025, 2026, 2027 şi aşa mai departe şi care va fi situaţia în 2028. Fiindcă de la 7 sau spre 8% deficit bugetar să ajungi la 3%, indiferent dacă faci în 4, 5, 6 ani, sigur că vor fi nişte costuri. Dacă ne uităm la evoluţia economică din UE şi perspectivele României, lucrurile nu sunt neapărat foarte, foarte optimiste, dar se pot lua nişte decizii corecte fără să afectăm fără cetăţeni. Dar costurile economice, sociale, dacă vor fi, atunci cine creşte în Opoziţie? Şi atunci, am spus că ori PSD, ori PNL – din punctul meu de vedere – ar trebui să rămână în opoziţie, asta în funcţie de ceea ce votează românii. Asta este pe poza de moment, dar ceea ce se va întâmpla la votul din 25 noiembrie, 1 decembrie şi 8 decembrie, asta nu vom şti”, a declarat Kelemen Hunor, luni, la Parlament.
Potrivit liderului UDMR, „sunt trei-patru posibilităţi, mai mult nu” în legătură cu potenţiale viitoare coaliţii politice.
„Nimeni nu vrea să guverneze cu AUR, asta este clar, asta ştim. Se poate ajunge la o soluţie PSD – PNL şi încă cineva, ceea ce din punctul meu de vedere nu este cea mai bună variantă. Se poate ajunge la PSD – USR şi UDMR, se poate ajunge la PNL – USR – UDMR, dacă ajungem. Deci, astea sunt variantele. (…) Orice partid care se prezintă la alegeri este deschis şi doreşte să ajungă la guvernare. Este un deziderat legitim din partea oricui”, a adăugat el.
Kelemen Hunor se opune, pe de altă parte, creşterii taxelor şi spune că trebuie îmbunătăţită colectarea.
„Din punctul meu de vedere, se poate şi trebuie fără creşterea taxelor. În primul rând, colectarea trebuie să fie radical îmbunătăţită, fiindcă noi avem o problemă uriaşă la colectare – din TVA cam 33-34% nu se colectează, asta înseamnă cam 2% din PIB, ceea ce este enorm de mult. Din punctul meu de vedere, cota unică trebuie să rămână mai mult, trebuie un pic uniformizată. Acolo unde sunt excepţii, trebuie văzut dacă rămân sau nu. Pe de altă parte, trebuie redusă taxa pe muncă – asta este obligatoriu, fiindcă avem cea mai mare taxare a muncii, de la 41,6% trebuie să ajungem mai jos. Part-time-ul nu trebuie impozitat, trebuie să plăteşti exact cât munceşti. Din punctul meu de vedere, într-o astfel de situaţie, când tu trebuie să atragi investitori, investiţii şi să creezi locuri de muncă, nu creşti deloc. (…) Reducerea cheltuielilor bugetare – acolo poţi să umbli liniştit”, a mai spus el.