Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat vineri că Ucraina nu se aşteaptă ca NATO să declare război Moscovei din cauza dronei rusești care a căzut pe teritoriul României, ţară membră NATO, dar a cerut mai multă fermitate pentru a evita repetarea unor situaţii similare. Podoliak consideră că România ar putea să se declare pregătită să doboare rachete sau drone pe o anumită rază. pentru a-şi proteja graniţele.

„Desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 și să intre în război cu Rusia din cauza unei cutii de metal căzute pe un câmp în România. Nu este cazul. Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei pentru un singur motiv. Pentru că există tăcere. Poate că ar merita punctat mai ferm că este inadmisibil să-ți fie încalcat spaţiul tău aerian?”, a scris Mihailo Podoliak vineri pe contul său de pe reţeaua socială X (fostă Twitter), citat de Digi 24.

Consilierul prezidențial a sugerat și o posibilă reacţie a României şi a altor ţări NATO care se învecinează cu Ucraina dacă se mai confruntă cu situații de același fel: să doboare dronele care le încalcă spațiul aerian. „De exemplu, (țările – n.r.) ar putea declara că sunt pregătite să doboare astfel de rachete și drone pe o anumită rază pentru a-şi proteja graniţele”, a adăugat Podoliak în postarea sa.

„Până la urmă, cel mai important este nevoia de a ajuta Ucraina cât mai repede posibil cu sisteme antiaeriene suplimentare, pentru a fi amplasate la granițe. Acest lucru va crește semnificativ securitatea țărilor care se învecinează cu Ucraina și va limita capacitățile speculative și provocatoare ale Rusiei. Avem nevoie de acțiuni simple, nu de «tăcerea mieilor»”, a mai mai scris Mihailo Podoliak. Potrivit autorităţilor de la Kiev, rachete ruseşti au trecut în mai multe rânduri, de la începutul războiului, graniţele sau spaţiul aerian al României, Poloniei şi Republicii Moldova, aceasta din urmă nefiind membră NATO. România a negat în repetate rânduri că spațiul său aerian ar fi fost traversat de rachete rusești și a negat inițial și că o dronă rusească ar fi căzut pe teritoriul ei. După o serie de contraziceri cu Kievul, Ministerul Apărării de la București a recunoscut în final că a descoperit bucăți dintr-o dronă pe malul românesc al Dunării, care ar putea proveni de la atacurile rusești asupra depozitelor de cereale din porturile ucrainene Izmail și Reni.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *