Muncitorii de la Complexul Energetic Oltenia au condiții greu de imaginat în 2023 la locul de muncă, și nimeni nu ar fi luat asta înconsiderare dacă nu s-ar fi petrecut tragicul accident de la mâna Jilț, în urma căruia au murit trei oameni.
Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, a declarat că oamenilor nu li se recunosc condițiile grele de muncă și sunt tratați de Ministerul Muncii, Casa de pensii și restul instituțiilor responsabile ca și cum ar fi angajați în librării sau cofetării.
Tomescu a mai spus că nu se investește absolut deloc în utilaje și liniile tehnologice și că se lucrează inclusiv cu o macara veche de 70 de ani. De fiecare dată când ei cer bani pentru investiții, politicienii refuză cu argumentul că nu pot fi suportate de bugetul, dar decidenții nu-și pun problema că viețile angajaților sunt puse în pericol.
Între timp, a acuzat liderul de sindicat, partidele de la putere se luptă între ele pe cine și unde să mai pună director.
„Dacă mâine vor fi -20 sau -25 de grade, vă veți uita la Complexul Energetic Oltenia ca la Dumnezeu, că România va sta în frig și întuneric fără noi. Asta nu înțeleg cei de la București”, a mai susținut Manu Tomescu, precizând apoi că fără mentenanța utilajelor, instalațiilor și liniilor tehnologice, „vor cădea fiarele pe noi la propriu”.
Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1TV.
„În primul rând, aș vrea să vă spun că, în această industrie a mineritului, după activitatea colegilor din subteran, activitatea din carierele miniere de suprafață și din termocentralele pe cărbune e, ca și periculozitate, risc, noxe, pe locul doi. Acum doi ani am venit în Parlament cu un banner, când s-a votat o lege care să recunoască aceste condiții de muncă. Deci până în 2021 acești oameni erau considerați ca și cum ar fi lucrat în librării, cofetării, farmacii.
Noi am venit cu un banner în Parlament pe care era scris „stop genocidului social din Complexul Energietic Oltenia”. Deși ni s-au recunoscut condițiile de muncă, Guvernul României azi, prin funcționarii de la Ministerul Muncii și Casele de pensii, refuză să pună în aplicare prevederile acelei legi privind condițiile de muncă.
La noi în Oltenia e pur și simplu un genocid social în urma acestei tranziții, acestui Green Deal cum îl numesc ei, în urma acestui târg prin care și-au asumat să închidă această activitate. Au lăsat în urmă sărăcie!
Ca grad de depopulare, Oltenia e pe primul loc. Acești oameni nu au alternativă: ori ne riscăm viața, ori luăm calea străinătății, că nu putem să murit de foame”, a declarat Manu Tomescu, pentru B1 TV.
Viețile angajaților CE Oltenia, în pericol pentru că politicienii se zgârcesc la bani
Liderul de sindicat a vorbit apoi despre condițiile în care trebuie să lucreze oamenii din cauza politicienilor, care pretind că nu sunt bani de investiții.
„Apasă foarte tare pe umerii noștri aceste reduceri de costuri pe care le face conducerea acestei companii, începând de la Ministerul Energiei până la noi, că mereu ni se spune că trebuie să ne descurcăm.
S-au făcut reduceri de costuri nu numai cu materialele, combustibilii, lipsa de investiții. Au făcut reduceri de costuri inclusiv cu buzunarele de la salopete!”, a declarat Tomescu.
Acesta a ținut să precizeze că ei susțin acum 20% din sistemul energetic național: „Încă nu se poate fără noi! Vă rugăm luați taxele de pe noi! Ce faceți cu Complexul Energetic Oltenia e ca și cum ați le-ați pune apometre pompierilor să plătească apa cu care sting incendiile. Asta ne fac nouă prin această legislație prin care ne taxează la blană”.
La CE Oltenia se lucrează cu macara veche de 70 de ani
Sindicalistul a mai spus că utilajele folosite au și 50 – 70 de ani vechime.
„Avem macara, cred că mai funcționează și acum, care are aproape 70 de ani. Când am dus-o la reparat să căutăm piese ne-au cerut, se fabrica undeva în Germania, să le-o dăm să o pună la muzeu. Și noi ne folosim de ea… Și-au luat mâna de pe noi, suntem lăsați de izbeliște, suntem tratați ca cetățeni de mâna a treia, ne-au luat condițiile de muncă”, a continuat liderul de sindicat.
Ce fac politicienii în timp ce angajații CE Oltenia mor în accidente de muncă
Manu Tomescu a mai spus că el și câțiva oameni mai protestează, pentru că restul au fost cumpărați de politicieni. Aceeași politicieni care, în loc să dea bani la investiții, se ceartă care prin ce funcții să-și pună oamenii.
„Acești oameni acum, pe ce le calculează dl Budăi (PSD, ministrul Muncii) și funcționarii de la casa de pensii pe perioada 2001 – 2021 pentru majoritatea angajaților din producție din acest domeniu e ca și cum ar fi lucrat într-o librărie. Noi protestăm de doi ani câțiva, care nu suntem înregimentați politic și încă avem coloană vertebrală. Nu ne aude nimeni și ne spun că nu suportă bugetul, deși ei au luat 2,8 miliarde de euro pe închiderea noastră. Fac calcule cinice, dar când vine vorba de viețile oamenilor nu spune nimeni nimic. (…)
Se ceară cei din local pe cine să pună în directorat. Nu puteau să ia decizi că n-au căzut la pace partidele de la Putere să-și pună oamenii în directoratul companiei. Au politizat până jos!”, a mai declarat liderul de sindicat Manu Tomescu.