Rata de aprobare publică a preşedintelui Donald Trump a coborât la cel mai scăzut nivel de la revenirea sa la Casa Albă, americanii arătând semne de îngijorare faţă de eforturile sale de a-şi extinde puterea, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos.
O proporţie de 42% dintre participanţii la sondajul efectuat pe durata a şase zile au aprobat performanţa lui Trump ca preşedinte, în scădere de la 43% într-un sondaj Reuters/Ipsos efectuat cu trei săptămâni mai devreme şi de la 47% în orele de după învestirea sa la 20 ianuarie.
Începutul mandatului lui Trump i-a şocat pe adversarii săi politici, deoarece acesta a semnat zeci de ordine executive prin care şi-a extins influenţa atât asupra departamentelor guvernamentale, cât şi asupra instituţiilor private, precum universităţile şi firmele de avocatură.
În timp ce rata de aprobare a lui Trump rămâne mai mare decât cea înregistrată în cea mai mare parte a preşedinţiei predecesorului său democrat, Joe Biden, rezultatele sondajului Reuters/Ipsos sugerează că mulţi americani nu se simt confortabil cu măsurile sale de a pedepsi universităţile pe care le consideră prea liberale şi de a se instala ca preşedinte al consiliului de administraţie al Kennedy Center, o importantă instituţie de teatru şi cultură din Washington.
O proporţie de 83% dintre cei 4.306 respondenţi au declarat că preşedintele SUA trebuie să se supună hotărârilor instanţelor federale chiar dacă nu doreşte acest lucru. Oficialii administraţiei Trump ar putea fi acuzaţi de sfidare a justiţiei pentru încălcarea ordinului unui judecător federal de oprire a deportărilor unor presupuşi membri ai unei bande venezuelene care nu au avut nicio şansă de a-şi contesta expulzarea.
Cincizeci şi şapte la sută – inclusiv o treime dintre republicani – nu au fost de acord cu afirmaţia că „este în regulă ca un preşedinte al SUA să reţină finanţarea de la universităţi, dacă preşedintele nu este de acord cu modul în care este condusă universitatea”. Trump, care a susţinut că universităţile nu reuşesc să combată antisemitismul în campusuri, a îngheţat sume uriaşe de bani federali bugetaţi pentru universităţile din SUA, inclusiv peste 2 miliarde de dolari numai pentru Universitatea Harvard.
O proporţie şi mai mare de respondenţi – 66% – au declarat că nu cred că preşedintele ar trebui să deţină controlul asupra instituţiilor culturale de prim rang, precum muzeele şi teatrele naţionale. Luna trecută, Trump a ordonat Smithsonian Institution, vastul muzeu şi complex de cercetare care este un spaţiu de expunere de prim rang pentru istoria şi cultura SUA, să elimine ideologia „necorespunzătoare”.