Uniunea Europeană se confruntă cu tensiuni și provocări tot mai mari în privința gestionării fluxului de migranți, Polonia anunțând o măsură controversată prin suspendarea temporară a dreptului de a solicita azil pentru persoanele care sosesc pe teritoriul său. Decizia contravine normelor internaționale și legislației Uniunii Europene, generând critici și controverse în interiorul blocului comunitar.

Tusk impune măsuri stricte la frontieră

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a reiterat ferm că nu va face compromisuri în privința securizării frontierelor naționale și europene. „Este dreptul și datoria noastră să protejăm frontiera poloneză și europeană. Securitatea acesteia nu va fi negociată. Cu nimeni”, a transmis Tusk pe rețelele sociale, transmite B1TV.

Liderul polonez adoptă o politică dură în ceea ce privește migrația, dorind să implementeze măsuri stricte la frontiere. Fost președinte al Consiliului European și lider proeminent al Partidului Popular European, Tusk și Coaliția Civică, formațiunea sa politică, mizează pe o politică anti-migrație în contextul campaniei electorale, cu scopul de a asigura succesul în alegerile prezidențiale de anul viitor.

Creșterea scepticismului în rândul polonezilor

În ultimii ani, atitudinea polonezilor față de migranții proveniți din afara Uniunii Europene s-a înrăutățit considerabil, pe fondul unor încercări masive de trecere a graniței dinspre Belarus. Mii de persoane au încercat să traverseze frontiera împădurită dintre Polonia și Belarus, după ce regimul condus de Alexander Lukașenko a facilitat zborurile spre Minsk pentru migranți, îndrumându-i ulterior către granițele Uniunii Europene.

Autoritățile de la Varșovia susțin că această strategie a lui Lukașenko reprezintă o tentativă de „a transforma migrația în armă” pentru a destabiliza UE și a sprijini interesele Rusiei, aliatul său strategic. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat această situație drept „o formă ciudată de amenințare hibridă”, subliniind riscurile de securitate cu care se confruntă Europa de Est.

Creșterea presiunii asupra Uniunii Europene

Potrivit declarațiilor lui Donald Tusk, doar în acest an, aproximativ 26.000 de persoane, majoritatea provenind din Orientul Mijlociu și Africa, au traversat granița dinspre Belarus. Această intensificare a migrației a determinat Germania să implementeze propriile măsuri de control la frontieră, exprimându-și nemulțumirea față de fluxul migranților care, după ce pătrund pe teritoriul UE, se îndreaptă spre țările vest-europene.

Pe măsură ce țările din UE încearcă să-și coordoneze răspunsurile la această criză, tensiunile interne și presiunile asupra politicilor comune în materie de migrație se accentuează, reflectând dificultățile blocului comunitar în a gestiona un fenomen complex și de amploare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *